Home Kolumne Linić ‘predao’ Inu Mađarima

Linić ‘predao’ Inu Mađarima

1507
4

Nakon što je hrvatsko pravosuđe izdalo europski uhidbeni nalog za Zsloltom Hernandijem, predjsednikom Uprave MOL-a, na reakcije nije trebalo dugo čekati. Oglasio se osobno mađarski premijer Viktor Orban. On je MOL-u predložio da proda dionice Ine kao protumjeru.

S hrvatske strane premijer Zoran Milanović reagirao je vrlo suzdržano pozivajući da i ostali ministri tako postupe. S mađarske strane ministar vanjskih poslova Martony bojkotirao je Dubrovnik Croatia Forum, a ministar Navracsics neće u Zagrebu otvoriti Mađarsku kuću. Ostaje za vidjeti da li će MOL doista prodati dionice Ine ili ne. Hrvatska je izrazila želju da ih kupi, ali je to upitno iz dva razloga. Prvi je taj što je Hrvatska izgubila pravo prvootkupa budući da ni do produljenog roka 31. prosinca 2010. godine nije otkupila plinski biznis. Druga prepreka je visoka cijena dionica. Želi li Hrvatska ponovno doći u posjed Ine morala bi Mađarima isplatiti ni manje ni više nego 20 milijardi kuna. To je neostvarivo kad je deficit proračuna ove godine 17 milijardi kuna.

Ovako napeta političko-ekonomska situacija između dviju država mogla se izbjegnuti da nije bilo ministra financija Slavka Linića. Prema riječima mađarskog ministra vanjskih poslova Martonyia kap koja je prelila čašu je Linićeva izjava da je “MOL loš partner i da se ako to netko želi uvijek može riješiti lošeg partnera”. Izjava koja se slobodno može ocijeniti kao autogol.

Hrvatska je javnost zaokupljena suđenjem bivšem premijeru Ivi Sanaderu. U jednom predmetu je optužen da je od Hernandija primio mito za prodaju dionica Ine Mađarima. Na pravosudnim je organima da taj slučaj razjasne. No, Sanader nije kriv za to što je Hrvatska izgubila, što je ključno, upravljačka prava nad Inom. Dogodilo se to još za vrijeme esdepeove Vlade Ivice Račana kada je potpredsjednik bio Slavko Linić. Upravo on je “najzaslužniji” što su Mađari dobili 25 posto plus 1 dionicu što im je omogućilo punu kontrolu nad Inom. Tek toliko da se zna.(Giancarlo KRAVAR)

4 COMMENTS

  1. U ovoj priči g.Kravar čini mi se ne govorite istinu, jer 25% plus 1 dionica ne znači, upravljačka prava za MOL, već je upravo Sanader s vladom predao upravljačka prava MOL-u iako MOL nije bio vlasnik 51% dionica INE.

  2. Poštovani g. Čabrijan,
    nemam običaj odgovarati na komentare posjetitelja portala, ali u ovom slučaju, budući da mi imputirate netočnost navoda osjećam potrebu reagirati. Da bi se stekla upravljačka prava nije potrebno imati 51 posto vlasništva neke tvrtke, već je dovoljno toliko koliko sam naveo.

  3. Da, pogriješio sam u formulaciji, jer Sanader je dao većinska prava, iako MOL nije bio većinski vlasnik u tom trenutku. A 25% plus l dionica je stvarna mogućnost da se čuje glas u upravi INE. Linić je načeo INU, a Sanader dotukao, a ovo što se sada događa nije za sad javnosti objašnjivo, ali biti će.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here