Home Vijesti Lista za Rijeku: M/b Galebu sve – Riječkoj spomeničkoj baštini ništa

Lista za Rijeku: M/b Galebu sve – Riječkoj spomeničkoj baštini ništa

2984
2

Novim prijedlogom rebalansa sredstava spomeničke rente iz gradskog proračuna, ulaganja u zaštitu i obnovu riječkih spomenika kulture gotovo da su stala, a sve iz razloga želje za obnovom m/b Galeb i to riječkim gradskim novcem, rečeno je na današnjoj press konferenciji Liste za Rijeku na kojoj su govorili Predrag Miletić, Predrag Blečić i Danko Švorinić. Tako primjerice sredstva za obnovu zgrade Filodrammatice sa 700.000,00 kn smanjuje se na samo 20.000,00 kn, za obnovu upravne zgrade ex Benčića koja je jedan od najznačajnih baroknih zdanja Hrvatske, sredstva za obnovu smanjuju se sa 2.000.000,00 kn na samo 300.000,00 kn, za daljnju obnovu pročelja paviljona riječke tržnice sa planiranih 1.268.000,00 kn na 0 kn, za obnovu pročelja u Starom Gradu sa 800.000,00 kn na 0 kn, za obnovu Dominikanskog samostana u Starom Gradu sa 735.000,00 kn na 363.000,00 kn. Ovim prijedlogom proračuna ‘stradali’ su za manje iznose i obnova Guvernerove palače, Kapucinskog samostana i Pravoslavna crkva.

galeb300
Plaćaju li Riječani M/b Galeb na račun riječkih spomenika kulture?

U trenucima velike financijske krize ovo smanjenje sredstava namijenjenih za obnovu riječke spomeničke baštine ne bi bilo sporno da sredstva koja su oduzeta navedenim spomenicima kulture nisu pridodana novoj stavci u proračunu, odnosno objektu koji s riječkom spomeničkom baštinom ima vrlo malo veze. Za kupnju i nužne radove na M/b Galeb, Grad Rijeka će samo ove godine iz proračuna izdvojiti čak 2.101.500,00 kn. Za usporedbu radi se o dvostruko većim sredstvima od onih koje je ove godine dobio HNK Rijeka ili dvostruko većem iznosu od proračuna Riječkih ljetnih noći. Lista za Rijeku smatra da da je ovo grub napad na riječku spomeničku baštinu, i potpuni nedostatak senzibiliteta aktualne gradske uprave za vlastite spomenike kulture.

Umjesto da lobira u ministarstvu kulture kako bi se što više sredstava s nacionalne razine ’spustilo’ na lokalnu razinu, gradonačelnik je tvrdoglavim ustrajanjem na kupnji broda, u vrijeme najveće krize riječkim poreznim obveznicima priuštio ‘riječki pelješki most’. Radi se o nepotrebnoj, skupoj i neisplativoj ideološkoj investiciji za koju nema niti sredstava niti plana kako je privesti kraju. Kao što je poznato, brod je u izrazito derutnom stanju, a upis u gradsko vlasništvo neizvjesno do rješenja žalbe bivšeg vlasnika na Trgovačkom sudu. U ovome trenutku ne postoje sredstva (radi se o milijunima eura) ili zainteresirani investitori za privođenje broda konačnoj svrsi pa se čini da će krparenje broda na teret riječkog proračuna i riječke spomeničke baštine potrajati godinama. Oštro se protivimo ‘uzimanju’ sredstava namijenjenih riječkim spomenicima kulture, a osobni hir i gradonačelnikove simpatije prema pokojnom maršalu ne mogu biti kriterij za određivanje prioriteta, istaknuto je na pressici. (sp)

Previous articleKrala robu sa štrika pa napala ukućane
Next articlePrimorjaši nikad jači u novu sezonu

2 COMMENTS

  1. šta se može očekivat od obersnela, miličevićke, škunce i sličnih likova koji vode Rijeku u propast

  2. Imaju potpuno pravo i baš me zanima što SDP-ovci imaju reći u obranu”O” ?
    Npr. koliko nas košta ona glupost od turističkog autobusa , a koliko on zaista uprihodi ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here