Home Vijesti Lista za Rijeku na godišnjoj skupštini EFA-e

Lista za Rijeku na godišnjoj skupštini EFA-e

760
0

Europski slobodni savez (European Free Alliance) u petak je održao godišnju Generalnu skupštinu u Mariehamnu na Alandskim otocima. EFA koja je osnovana 1981. kao EU politička stranka, okuplja regionalističke i demokratske nacionalističke političke stranke promovirajući pravo na samoodređenje nacija i regija te zaštitu jezičnih i drugih manjina. Ovogodišnja skupština održana je u parlamentu Alandskog otočja na poziv lokalne političke stranke Alands Framtid okupivsi preko 30 nacija bez država, europskih regija i jezičnih manjina iz zemalja poput Škotske, Walesa, Katalonije, Korzike, Latvije, Bretanje i Alsaca. Na skupštini je u svojstvu punopravnog člana sudjelovala i Lista za Rijeku koju je predstavljala članica predsjedništva Tamara Moranjak te predstavnik mladih Liste za Rijeku Vibor Travaš. U godišnjem izvještaju EFA-e istaknuta je važnost Liste za Rijeku za širenje EFA-e na Balkanu kao i zapažena EFA-ina konferencija o poreznim autonomijama održana početkom godine u Rijeci.

Predsjednik EFA-e Eric Defoort (Flandrija) istaknuo je simboliku izbora mjesta održavanja skupštine s mirotvorstvom kao osnovnim načelom EFA-e koja slavi 30-ti rođendan. ‘Otočje je i danas simbol mira s demilitariziranim statusom i neutralnim statutom od 1856. što je potvrđeno odlukama Lige naroda 1921. godine. Uoči izbora za finski nacionalni parlament, EFA podržava švedsku jezičnu manjinu u Finskoj. Aland nije Finska.’, istaknuo je Defoort koji je kao važne odluke skupštine istaknuo i primanje u članstvo nove autonomističke stranke ALPE iz Val d’Aoste u Italiji te stranku Schleswig Partei koja reprezentira njemačku jezičnu manjinu u Danskoj.

Predsjednica EFA-ine parlamentarne grupacije u EU parlamentu Jill Evans (Wales) istaknula je svoje oduševljenje činjenicom da se ovogodišnja skupština održava na Allandu zahvalilvši lokalnom Alands Framtidu na pozivu i organizaciji. ‘Zajednički rad na europskoj razini ključan je u jačanju utjecaja europskih nacija, regija i manjina, posebno s obzirom na činjenicu da je Europska unija odgovorna za mnoge odluke koje utječu na sve nas na lokalnoj razini.’ (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here