Home Vijesti Lista za Rijeku pred vratima European Free Alliancea

Lista za Rijeku pred vratima European Free Alliancea

1360
0

Izvršni odbor European Free Alliancea (EFA) je na sastanku održanom 17. rujna odlučio podržati ulazak Liste za Rijeku u evropsku političku grupaciju koja u europarlamentu ima 6 zastupnika i okuplja brojne liberalne autonomističko-regionalističke organizacije širom Evrope. Formalni primitak bit će obavljen na generalnoj skupštini EFA- koja će biti održana u ožujku sljedeće godine u Kataloniji. Prema statutu EFA-e, Lista za Rijeku će prve godine biti u sastavu te organizacije u statusu gosta.

U zaključcima sastanka izvršnog odbora EFA-e, Listu za Rijeku se opisuje kao progresivističku liberalnu stranku koja se zalaže za transparentnost u javnim poslovima, decentralizaciju i poštivanje prava manjina. Navodi se i kako se radi o stranci koja se na području Hrvatske između Istre i Dalmacije zalaže za stvaranje jake autonomne regije (Liburnija), s gradom Rijekom kao glavnim gradom s posebnim samoupravnim statusom.

U EFA-i kao jedan od glavnih razloga za primitak Liste za Rijeku vide i u činjenici da će na izborima za evropski parlament 2014. godine kroz suradnju Liste za Rijeku i srodnih stranaka, EFA imati izgledne šanse za osvajanje jednog zastupničkog mjesta i iz Hrvatske.

European Free Alliance je progresivističko-regionalističko-autonomistička politička opcija, a od 2004. godine ima status evropske političke stranke. Značajnije članice EFA-e su Škotska nacionalna stranka, Flandrijski narodni savez, Welški Plaid Cymru, Katalonska republikanska ljevica i Baskijska solidarnost. U svojem političkom manifestu European Free Alliance se zalaže za Evropu regija, regionalizam i autonomizam, poštivanje prava svih naroda na samoodređenje te principe supsidijarnosti i solidarnosti. U Evropskom parlamentu, EFA usko surađuje s grupacijom Evropskih zelenih. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here