Home Vijesti Lista za Rijeku pokreće inicijativu za referendumsko odlučivanje o gradskoj imovini

Lista za Rijeku pokreće inicijativu za referendumsko odlučivanje o gradskoj imovini

176
0
pressri
Predrag Miletić, Zdravko Ivanković i Laura Marchig

Danas su na tiskovnoj konferenciji Liste za Rijeku govorili predsjednik stranke Zdravko Ivanković, dopredsjednica Laura Marchig i tajnik Predrag Miletić. Tema konferencije bila je gospodarenje gradskom imovinom i aktualne akcije gradske vlasti u Rijeci.

Ivanković je izrazio žaljenje zbog dugotrajnog nezadovoljstva građana Rijeke prema akcijama aktualne gradske vlasti u vezi gospodarenja gradskom imovinom, često praćenih njezinom rasprodajom. “Prodaja gradske imovine, koja je stjecana desetljećima i stoljećima, imovina je svih građana Rijeke,” istaknuo je Ivanković. Posebno je kritizirao najnoviji prijedlog gradonačelnika o prodaji najatraktivnijih poslovnih i povijesnih prostora u centru grada, unatoč dobrim financijskim pokazateljima gradske uprave.

Laura Marchig se osvrnula na specifičan primjer prodaje palače Modello, jednog od simbola povijesne baštine grada. “Posebno je zabrinjavajuća prodaja prostora koje koristi Zajednica Talijana, u čiju korist bi prodaja u konačnici bila jedino dobro i pravedno rješenje, jer je Circolo zakupac gotovo 80 godina,” rekla je Marchig. Također je ukazala na nesnalaženje vlasti u vezi prostora Gradske knjižnice u palači Modello.

Predrag Miletić je dodatno kritizirao plan Grada za kupnju bivšeg skladišta Exportdrva na Delti za 960 000 €, dok je odbijena ponuda Županije za zajedničku kupnju Teatra Fenice za 750 000 €. “Ovakve odluke pokazuju nedostatak vizije gradske vlasti o gospodarenju postojećim portfeljom i prelasku u poduzetničku sferu,” naglasio je Miletić.

Pokretanje inicijative za referendumsko odlučivanje

Lista za Rijeku danas je pokrenula inicijativu za referendumsko odlučivanje o prodaji i kupnji kapitalne gradske imovine. Ivanković je objasnio da bi ovaj način odlučivanja spriječio trenutnu i buduće gradske vlasti u donošenju neobjašnjivih odluka o prodaji gradske imovine bez detaljnog obrazloženja građanima.

“Referendumski način odlučivanja vraća vlast građanima, koji su pravi vlasnici ove imovine,” rekao je Ivanković. Lista za Rijeku uputila je otvoreno pismo Gradskom vijeću Grada Rijeke, predlažući ograničenje prodaje i kupnje gradske imovine na iznose do 500.000 €, dok bi za veće iznose bio potreban referendum.

Poziv na zajedništvo

Na kraju konferencije, Ivanković je pozvao sve riječke političke snage, uključujući aktualnu gradsku vlast, da stanu iza ove inicijative za dobrobit grada i njegovih građana. “Vratimo ovaj grad u ruke građana!” zaključio je Ivanković, naglašavajući važnost zajedništva i transparentnosti u donošenju odluka o gradskoj imovini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here