Home Vijesti Ljerka Krajnović – Heroina borbe protiv korupcije bez posla

Ljerka Krajnović – Heroina borbe protiv korupcije bez posla

1569
1

Izricanjem kazne zatvora od devet godina završio je proces riječkom kirurgu Ognjenu Šimiću: za presudu je ključno bilo svjedočenje Ljerke Krajnović. Junakinju procesa protiv kriruga Šimića dogodine čeka borba za egzistenciju jer joj završava sedomogodišnji rodiljni dopust.

Devetogodišnjom zatvorskom kaznom za riječkog kardiokirurga Ognjena Šimića okončan je dvogodišnji slučaj koji je bivšu rukometnu reprezentativku i samohranu majku 45-godišnju Ljerku Krajnović učinio nacionalnom junakinjom u borbi protiv mita i korupcije. Nakon što je ona policiji i USKOK-u hrabro prijavila da je Šimić od nje očekivao pet tisuća eura mita da bi operirao njezina bolesnog oca, riječki je slučaj potaknuo mnoge druge građane da prijave svaki pokušaj korupcije: osim slučaja obitelji Krajnović, riječkom tužiteljstvu javilo se još 17 obitelji koje su u razdoblju od 1998. do 2006. kirurgu Šimiću dale novac, što je u konačnici utjecalo na visoku zatvorsku kaznu koju je u ponedjeljak 25. kolovoza objavila Ika Šarić, sutkinja Županijskog suda u Rijeci.

Dr. Ognjen Šimić toga se dana nije pojavio na proglašenju presude, već su u sudnici osim njegova odvjetnika bili njegova kći i sin, koji su tvrdili da ne znaju gdje im se nalazi otac. Šimićev odvjetnik Goran Marjanović objašnjavao je da mu je klijent javio da neće doći u sudnicu jer se osjeća loše. Nakon što je pročitana presuda, Šimić je trebao automatski biti odveden u pritvor, no budući da nije bio u sudnici, riječki je sud istog poslijepodneva policiji izdao nalog za njegovo odvođenje u pritvor. Ako se pokažu točnim informacije koje već nekoliko dana kolaju Rijekom, a po kojima je Ognjen Šimić uoči proglašenja presude napustio teritorij Hrvatske, Nacionalovi izvori bliski policiji ističu da će u najbržem roku biti izdana međunarodna tjeralica i da će Šimić svakako završiti iza rešetaka.

U sjeni presude Šimiću ostala je 45-godišnja Ljerka Krajnović, čiji je hrabar čin bio pokretač otkrivanja jednog od najvećih slučajeva korupcije u hrvatskom zdravstvu. Iako je proteklog ponedjeljka bila prisutna na izricanju presude, Ljerka Krajnović nije novinarima htjela dati nikakav komentar, tvrdeći da je ona već učinila sve što je trebala. Ipak, njezini prijatelji s kojima je Nacional stupio u kontakt kazali su da je ona s jedne strane zadovoljna presudom, no da se kao samohrana majka trenutačno boji za vlastitu egzistenciju: ”Iako je pokazala neviđenu hrabrost kad je prijavila Šimića, Ljerka nije željela veliki publicitet, tako da se najviše nada da će sada nakon što Šimić ode u zatvor, cijeli taj slučaj i njezino ime pasti u zaborav. Naime, ona sad ima puno veće brige, jer u srpnju iduće godine joj ističe rodiljni dopust koji je dobila zbog bolesnog djeteta, pa će onda morati naći posao. A zbog slučaja Šimić boji se hoće li ju itko željeti zaposliti. (nacional)

Previous articleErste banka sponzor RK Zametu
Next articleUgašen požar iznad Kraja

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here