Home Biznis LNG terminal kod Omišlja se širi!

LNG terminal kod Omišlja se širi!

299
0

LNG Hrvatska, kao investitor i nositelj projekta povećanja kapaciteta Terminala za ukapljivanje prirodnog plina (UPP), pokrenuo je postupak javne nabave za usluge preinake FSRU broda LNG Croatia. Ovaj potez označava ključan korak u planovima za proširenje kapaciteta terminala na otoku Krku, s rokom za podnošenje ponuda do 8. kolovoza.

Javna nabava za proširenje kapaciteta

Državni operater LNG terminala na otoku Krku najavio je natječaj za dva ugovora vezana za proširenje kapaciteta plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU). Ukupna vrijednost ovih ugovora iznosi 17 milijuna eura bez poreza.

  • Prvi ugovor, vrijedan oko 15 milijuna eura, obuhvaća usluge instalacije, implementacije i puštanja u rad novog modula i opreme na FSRU.
  • Drugi ugovor, vrijedan oko 2 milijuna eura, uključuje nabavu i ugradnju elektroenergetske opreme za integraciju FSRU-a s novim modulom i pratećim kapacitetima.

Povećanje kapaciteta terminala

Proširenjem LNG terminala u Omišlju, njegov kapacitet će se povećati na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje, što je gotovo dvostruko više nego trenutno. Ovaj povećani kapacitet će se postići ugradnjom novog modula koji izrađuje norveška tvrtka Wartsila, a instalacija je predviđena za ljeto 2025. godine.

Energetska sigurnost i regionalna distribucija

Tijekom posjeta LNG Terminalu početkom lipnja, premijer Andrej Plenković naglasio je da Hrvatska godišnje troši oko 2,8 milijardi kubika plina, što uključuje kućanstva i gospodarstvo. S proširenjem kapaciteta terminala, Hrvatska će imati znatne viškove plina koji se mogu plasirati u druge zemlje poput Mađarske, Slovenije, Austrije, Bavarske, kao i putem buduće južne plinske interkonekcije prema BiH.

Premijer je također istaknuo da je Hrvatska iskoristila sredstva iz instrumenta RePower EU, ulažući 533 milijuna eura u povećanje kapaciteta plinovoda, što će omogućiti odgovarajuću distribuciju plina.

Nedavni događaji i uspjesi terminala

FSRU terminal na Krku nedavno je (24. lipnja) primio svoj 94. LNG teret od pokretanja u siječnju 2021. godine. Ovaj uspjeh potvrđuje ključnu ulogu terminala u osiguravanju energetske sigurnosti i stabilnosti Hrvatske i šire regije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here