Home Vijesti Lokalni političar vraća pusta stranog radnika – Etnologinja: Ovo je jasan slučaj...

Lokalni političar vraća pusta stranog radnika – Etnologinja: Ovo je jasan slučaj rasizma!

257
1

U općini Čavle nedavno je postavljen pa uklonjen pust sa rasističkom porukom. Lutka nazvana “Škuribando Fureštić” (u prijevodu Mračni Stranac) obješena je kao karnevalski krivac, a njeno postavljanje izazvalo je reakcije zbog aludiranja na rasizam i lažne priče koja ju je pratila.

O postavljanju pusta sa rasističkom porukom pisali smo na linku, a događaj je komentirao i poznati riječki humanitarac Saša Pavlić.

Međutim, unatoč osudi javnosti, lokalni političar iz Akcije mladih, Goran Mavrinac, za danas najavljuje vraćanje pusta dizajniranog da podsjeća na Indijca, odnosno stranog radnika.

– Ovog četvrtka, 25. siječnja, našeg pusta ponovo dižemo na stup srama u 17.30 sati, pozvali smo i novinare da tome svjedoče i da im pojasnimo cijelu situaciju. Naime, mi nismo niti rasisti niti fašisti, odbijamo bilo kakve negativne konotacije vezano uz pusta, izjavio je.

O svemu se za Novi list očitovala i načelnica Čavla Ivana Cvitan Polić koja smatra da je priča više glupa nego zlonamjerna.
– Maškare nikada nisu bile politički korektne, uvijek su nešto ismijavale i kritizirale. Da je lijepo, prije bih rekla da nije, puno toga nam se ni dosad nije sviđalo, ali eto. Mislim da u svemu tome Čavjanske maškare nisu imale zle namjere. Ipak, dogodilo nam se da smo se, ponovo zbog iste osobe, našli u centru negativnih komentara i razvlačenja po medijima. Podsjetit ću vas kako se je prije tri godine ta ista osoba, koja je vijećnik u Općinskom vijeću Čavala, našla u medijima zbog sumnje da mu je netko otrovao psa. Prozivana je tada i Općina Čavle, ali do danas nije ništa otkriveno, ne zna se što se točno dogodilo, ne zna se tko je kriv, je li pas otrovan ili je uginuo od bolesti, rekla je Cvitan Polić, aludirajući upravo na Gorana Mavrinca.

‘Nesumnjiv slučaj rasizma’

Etnologinja Lidija Nikočević mišljenja je da je slučaj čavjanskog pusta prešao granicu prihvatljivog te kako, nažalost, to nije jedini pust koji se tematski »dohvatio« stranih radnika, kaže Nikočević za Novi list.

– Rekla bih da je ovaj slučaj iz Čavala prešao u nešto što se bez sumnje može vidjeti kao rasizam. Trebamo imati na umu da će ta lutka u konačnici biti spaljena i to smatram ključnim problemom u ovom slučaju. Ovo je ipak toliko jasna poruka ksenofobičnosti i rasizma.

Naime, ti strani radnici su posljedica društvenih događanja, procesa koje dijelimo s ostatkom Europe. Ovaj slučaj šalje univerzalno lošu poruku bez obzira na to bila ona iz prošlosti ili sadašnjosti, i mislim da je sve otišlo malo predaleko.

Jer, nije sve što dolazi iz tradicije uklopivo u političku korektnost, kaže Nikočević, koja podsjeća na dva slučaja iz Njemačke i Francuske kada je, u prvom jedan od karnevala zauvijek skinut s UNESCO-ove liste zbog nacističkih elemenata, a u drugom pust iz Poljske nije smio biti izložen u Parizu jer je u nazivu nosio ime »židov«.

Maškarano doba vrijeme je kada se pošalicama »dohvate« ljudi iz vlasti, političari koji kao javne osobe moraju biti spremni na tako nešto.

Znamo da je pust uvijek ironizirao nekog drugog, bilo je slučajeva da su to Kinezi, tamnoputi, svećenici. Pusno doba vrijeme je izvrnutog reda, ali i u tom kontekstu lokalna je zajednica nekada znala do kuda može ići, do koje granice. Možemo se zafrkavati, biti malo pijani, malo agresivni, ali su se znale granice koje se u tom ponašanju ne prelaze, zaključila je.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here