Home Biznis Lovranskom SDP-ovcu porezna uprava izbrisala gotovo 2 milijuna kuna duga!

Lovranskom SDP-ovcu porezna uprava izbrisala gotovo 2 milijuna kuna duga!

2137
1

Emil_GrzinJedna od tvrtki koje su se kroz sustav predstečajnih nagodbi riješile dugovanja i izvukle iz blokade je i Ecooperativa, tvrtka bivšeg načelnika Općine Lovran, primorsko-goranskog SDP-ovca Emila Gržina, koja se bavi sakupljanjem i zbrinjavanjem raznih vrsta opasnog i neopasnog otpada, tehnološkim čišćenjima te čišćenjima poslovnih i stambenih prostora, piše index.hr.

Ecooperativa je u probleme zapala još tijekom 2011. godine, a kakvi su razmjeri vidjelo se na konačnoj bilanci 2012. godine koja je završena s gubitkom od milijun i pol kuna. Prošlu godinu je tvrtka, nakon pokretanja postupka predstečajne nagodbe, uspjela završiti s dobiti od 200 tisuća kuna.

Predstečajnu nagodbu Ecooperativa je zatražila u drugoj polovici 2012. godine, kad su prijavili dug od gotovo dva milijuna kuna. Postupak je otvoren početkom srpnja prošle godine, a predstečajna nagodba je sklopljena 14. ožujka ove godine. Do tog datuma je dug još višestruko narastao.

Prema dokumentaciji, utvrđene su tražbine u iznosu od čak 15,6 milijuna kuna (13.590.569,93 kune), uz Hypo Banku (više od 6,2 milijuna kuna duga) i Ministarstvo financija (više od 5,4 milijuna kuna duga) kao najveće vjerovnike.

Od 5.413.315,65 kuna duga, Ministarstvo financija, kojem je tad na čelu još uvijek bio Slavko Linić, otpisalo je Ecooperativi čak 35 posto duga, odnosno 1.894.660,48 kuna. Za ostatak je dogovorena otplata na rok od pet godina, uz godinu dana počeka te kamatu od 4,5 posto.

I dok su s bankom uspjeli dogovoriti moratorij na otplatu kredita te reprogramiranje dugova, preostali vjerovnici, među kojima i neke državne tvrtke te tijela javne uprave, morali su prema sklopljenoj predstečajnoj nagodbi Ecooperativi otpisati 30 posto duga, dok je za ostatak dogovorena beskamatna otplata na rok od pet godina, uz godinu dana počeka.

Neki od malih vjerovnika Ecooperative navode kako ih je ovakav otpis duga kroz predstečajnu nagodbu, budući da im svaka kuna mnogo znači, “jednostavno dotukao” jer su dio duga morali izbrisati, a ostatka će se godinama načekati.

1 COMMENT

  1. A zbog čega su se SDP-ovci ovog kraja na čijem je čelu Slavko Linić hitali na vlast? Pa ne valjda da služe građanima PGŽ, već u ovom slučaju svom članu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here