Home Vijesti Lucas (13 godina) oporavlja se od tumora na mozgu i prvi na...

Lucas (13 godina) oporavlja se od tumora na mozgu i prvi na svijetu je reagirao na eksperimentalni lijek

203
0
djecak

Unatoč tome što je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, nisu svi oblici raka, čak ni oni najteži, nepobjedivi. Dokazuje to nesvakidašnja priča Lucasa Jemeljanova, trinaestogodišnjeg Belgijanca koji je postao prva osoba na svijetu koja se izliječila od smrtonosnog tumora mozga koji se zove difuzni intrinzični gliom pontine – DIPG (agresivni pedijatrijski tumor koji nastaje u moždanom deblu).

Priča

Lucasu je u dobi od šest godina dijagnosticiran DIPG. S obzirom na agresivnost bolesti i nisku stopu preživljavanja oboljelih, u početku se činilo da postoji vrlo malo nade za oporavak.

Dijete je stavljeno u eksperimentalni program kliničkog ispitivanja gdje je primalo Everolimus, lijek za kemoterapiju koji se obično koristi za druge vrste raka, ali koji je prethodno bio neuspješan u liječenju DIPG-a, izvijestio je Daily Mail.

Odgovor na terapije

Nevjerojatno, Lucas je dobro reagirao na liječenje i s vremenom je njegov tumor potpuno nestao. Danas, sedam godina kasnije, 13-godišnjak je bez tumora i službeno je u remisiji već pet godina. Njegov slučaj daje pravu nadu u borbi protiv DIPG-a.

Jacques Grill, voditelj programa za tumore mozga u centru za rak Gustave Roussy u Parizu, otkrio je: “Nisam znao kada bih trebao prekinuti terapiju, niti sam znao kako to učiniti, jer nije bilo reference ili presedana u svijetu.” “Tijekom niza magnetskih rezonanca, vidio sam kako tumor potpuno nestaje”, rekao je za AFP.

Kako lijek djeluje

Everolimus djeluje tako da blokira protein zvan mTOR, koji pomaže stanicama raka da se dijele, rastu i proizvode nove krvne žile. Inhibicijom mTOR-a lijek usporava ili zaustavlja rast tumorskih stanica i smanjuje dotok krvi u tumor.

Iako je točan razlog Lucasovog izvanrednog oporavka još uvijek nepoznat, istraživači vjeruju da je njegov tumor imao iznimno rijetku mutaciju koja je njegove stanice učinila posebno osjetljivima na lijek.

Ovaj uspjeh potaknuo je daljnja istraživanja kako bi se razumjeli biološki čimbenici koji su pridonijeli Lucasovu oporavku. Istraživači proučavaju genetske abnormalnosti u pacijentovim tumorima i koriste tumorske organoide da repliciraju Lucasove genetske razlike, u nadi da će pronaći lijek koji bi mogao imati sličan učinak na druge pacijente s DIPG-om.

Nove nade

Međutim, proces razvoja novog lijeka temeljenog na tim otkrićima je dug i složen i obično traje 10-15 godina od početnog otkrića do kad bi postao dostupan pacijentima.

Unatoč izazovima, Lucasova priča predstavlja svjetionik nade za ljude s DIPG-om, nudeći obnovljeni optimizam za razvoj učinkovitih tretmana za ovu razornu bolest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here