Home Vijesti Luka: Samostalni sindikati za dionice, Nezavisni za veće plaće

Luka: Samostalni sindikati za dionice, Nezavisni za veće plaće

1257
0

Dok Nezavisni sindikat radnika riječke Luke, jedan od tri koji djeluju u poduzeću, najavljuje da će štrajkom “pritiskati” upravu za povećanje plaća, Samostalni sindikat zaposlenika u Luci, većinski u poduzeću, s Udrugom dioničara umirovljenika kreće u akciju za osiguranje dodatnih dionica bivšim i sadašnjim zaposlenicima, pod povoljnijim uvjetima.

– Kako je Luci, na ime odštete za prolaz ceste D-404 kroz luku, država “vratila” pozadinska skladišta Škrljevo, čime je temeljni kapital povećan, stvorila se i mogućnost za nastavak privatizacije, a time i mogućnost da dodatne dionice kupe radnici – kaže Roberto Zubčić, predsjednik Samostalnog sindikata.

U tom su sindikatu, svjesni da više ne postoji zakonski temelj za stjecanje dionica kao u pretvorbi, s Udrugom dioničara pronašli model – kroz tri sporazuma, o načinu privatizacije, odnosu Vlade i sindikata i o cijeni, trebalo bi se osigurati da bivši i sadašnji radnici Luke po povlaštenoj cijeni od 100 kuna po dionici kupe dionice i steknu 25 posto plus jednu dionicu, s time da država sačuva najmanje toliko i onda ih nakon privatizacije ponudi radnicima.

Sindikalci i mali dioničari žele u vlasničkoj strukturi vidjeti i Grad Rijeku, smatraju da bi to bilo u obostranom interesu jer je Luka, kaže Zubčić, najvrjednije što grad u gospodarstvu ima. Sindikalci i mali dioničari svjesni su da ih čeka golem posao kojega se nitko osim njih nije htio prihvatiti. Ideju podržavaju i u upravi Luke i Lučkoj upravi Rijeka.

Do svibnja bi se, obećava Zubčić, trebalo znati koliko bi dionica, i kako, mogli kupiti radnici Luke te kako će se od preprodaje “zaštititi” tako stečeni radnički udio u vlasništvu poduzeća. (večernji list)

Previous articleSljedeći test ‘bijelih’ – Domžale
Next articleRiječki košarkaši se financiraju skupljanjem boca

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here