Home Mozaik Marchig: Mišković vijećnicima iznio netočan podatak, pokrećem upravni spor zbog nezakonitog izbora...

Marchig: Mišković vijećnicima iznio netočan podatak, pokrećem upravni spor zbog nezakonitog izbora ravnateljice GKL

148
1
Laura Marchig
Laura Marchig
Laura Marchig

Imenovanje Magdalene Lupi Alvir za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka je na putu da se pretvori u novi skandal gradskih vlasti budući da nije izvršeno u skladu sa zakonom. Predložena kandidatkinja nije ispunila formalan uvjet. Nije imala financijski plan. Isto je jednoznačno naglašeno i u obrazloženju Kazališnog vijeća, a isto je ‘branio’ i predsjednik vijeća Davor Mišković. Niti Kazališno vijeće, niti Grad nisu poštovali proceduru. Zabrinjavajuće je što gradonačelnik Vojko Obersnel tvrdi kako nigdje nije propisano kako financijski plan mora izgledati i kako je zapravo nepotreban jer se u njega može napisati svašta, kako koga veseli te se ne može sve unaprijed znati. Planira li tako i Javne potrebe u kulturi ili gradski proračun primjerice? Možda je zato i vijećnik Walter Volk svojim postupcima onemogućio izglasavanje izvršenje proračuna za 2014.?

Na natječaju su se osim Lupi sudjelovali Laura Marchig, Denis Brižić i Almira Štifanić. Donosimo izjavu Laure Marchig.

– Prema ocjeni Kazališnog Vijeća moj osnovni programski i financijski okvir okvir Kazališta lutaka Rijeka za razdoblje 2016.-2019. godine je prošao s najboljim stručnim ocjenama. Dakle, logičan bi bio odabir mog programa. Pošto jako cijenim umjetničko djelovanje Magdalene Lupi Alvir, u programu sam predvidjela i suradnju s istom, ustvrdila je Marchig koja upozorava kako članak 27. Zakona o kazalištima jasno definira da je financijski plan obvezan dio prijave.
– Zakon o Kazalištu, ne propisuje da se mora imati potvrda o jeziku, ali propisuje da se mora imati financijski plan. Dakle, ne postojanje financijskog plana u programu je veći nedostatak nego Brižićeva potvrda o jeziku poradi koje je eliminiran već prije izbora. Savjetujem dakle, Denisu Brižiću i Almiri Štifanić, da pokrenu Upravni postupak. To ću najvjerojatnije učiniti i ja. Predlažem i Magdaleni Lupi Alvir da učini isto, kako bi izbor bio pravno valjan. Iznenađuje me izjava predsjednika Kazališnog vijeća koji je vijećnicima dao neistinit podatak kako svi kandidati nisu imali razrađeni financijski plan dok je moj detaljano razrađen. Vjerujte, nije mi želja vucarati se po sudovima i dalje gubiti svoje dragocjeno vrijeme, kojeg bih mogla koristiti na po meni ugodniji i kreativniji način. Već sam uložila mnogo vremena u temeljito pripremanje projektne dokumentacije natječaja za kojeg se može pretpostaviti kako je unaprijed donesena odluka o izboru nove ravnateljce, ali smatram da je moja osobna, moralna i umjetnička obveza pokrenuti Upravni postupak i izvjestiti svekoliku kulturnu i gradsku javnost, te Upravi Grada Rijeke predočiti da se moraju poštivati pozitivni propisi i zakoni Republike Hrvatske, zaključuje Marchig.(zperanić)

Previous articleTomečak u Brugge za milijun eura?
Next articleI Luc Besson snima na Kvarneru!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here