Home Vijesti Mark Zuckerberg pod pritiskom zbog obećanja o otvorenom AI sustavu: Kako će...

Mark Zuckerberg pod pritiskom zbog obećanja o otvorenom AI sustavu: Kako će to utjecati na budućnost tehnologije?

254
0

U izazovnom potezu koji je izazvao raspravu među stručnjacima i javnošću, osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, nedavno je obećao izgraditi moćan sustav umjetne opće inteligencije (AGI) na razini ljudske, otvorenog koda. Unatoč pozitivnim namjerama Meta (ranije poznata kao Facebook) da tehnologiju učini “što je moguće šire dostupnom”, optužbe za neodgovoran pristup umjetnoj inteligenciji nisu izostale.

Što je AGI?

AGI, ili umjetna opća inteligencija, odnosi se na teoretski sustav umjetne inteligencije koji može izvršiti različite zadatke na razini inteligencije koja može nadmašiti ljudsku. Ova tehnologija izaziva zabrinutost među stručnjacima i političarima zbog potencijalne prijetnje ljudskoj kontroli i opasnosti po čovječanstvo.

Zuckerbergova obećanja i reakcije stručnjaka

U objavi na Facebooku, Zuckerberg je izjavio da je sljedeća generacija tehnoloških usluga zahtijeva izgradnju potpune opće inteligencije. Osim toga, naglasio je da Meta razmatra mogućnost da AGI bude otvorenog koda, čime bi postao dostupan programerima izvan tvrtke.

Međutim, ova najava naišla je na žestoke kritike, posebno od strane stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Profesorica računalnih znanosti na Sveučilištu Southampton, Wendy Hall, nazvala je ideju otvaranja koda za AGI “stvarno, vrlo zastrašujućom” te je optužila Zuckerberga za neodgovornost.

Strahovi i pozivi na regulaciju

Strahovi od potencijalne zloupotrebe AGI-a otvorenog koda naveli su neke stručnjake da pozovu na brzu uspostavu regulacijskih sustava. Dr. Andrew Rogoyski, direktor Instituta za AI pri Sveučilištu Surrey, ističe da odluke o otvaranju koda AGI-a trebaju biti donesene međunarodnim konsenzusom, a ne samo od strane tehnološke tvrtke.

Meta u kontekstu globalnih nastojanja

Meta se pridružila globalnim inicijativama vezanim uz sigurnost umjetne inteligencije, ali je ovim potezom izazvala kontroverzu. Neki smatraju da bi otvaranje koda moglo biti korisno za napredak, dok drugi upozoravaju na potencijalne rizike i traže pažljivu regulaciju.

Obećanje Marka Zuckerberga o otvaranju koda za AGI postavilo je pitanja o odgovornosti u razvoju moćne umjetne inteligencije. Dok Meta ističe pozitivne namjere, rasprava će vjerojatno potrajati, a pozivi za međunarodnom suradnjom u regulaciji tehnoloških dostignuća postaju sve glasniji. (index)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here