Home Vijesti Marko Francišković pušten iz zatvora

Marko Francišković pušten iz zatvora

106
0

Marko Francišković pušten je danas iz istražnog zatvora nakon što je iza rešetaka ukupno proveo više od godinu dana zbog optužbe za poticanje na terorizam, odlučilo je vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

“Istina je, jutros je održana sjednica na kojoj je bio moj branjenik i ja, ukinut mu je istražni zatvor te je pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode. Određene su mu mjere opreza – ne smije ništa objavljivati na internetu te se svakog prvog ponedjeljka mora javiti u policijsku postaju u mjestu prebivališta, dakle u Zadru.

Jako je zadovoljan ovakvim razvojem događaja, što je očekivano, sigurno je već u Zadru, gdje ga čeka supruga, šesti put je trudna…”, potvrdio je za Dalmacija Danas njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

Podsjetimo, tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Sve troje tereti da su postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Franciškovića terete da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjene javnom objavljivanju na društvenim mrežama, u kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Te su snimke objavljivane na internetu.

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju, na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom objavljivala na internetu.(index.hr)

Previous articleHrvati u Zambiji pušteni iz pritvora, tužilaštvo ih tereti da su pokušali kupiti 4 djece od državne službenice
Next articlePogledajte reakciju Modrića i Benzeme nakon gola Liverpoola za 2:0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here