Home Vijesti Marokanski sud odredio odštetu od 23.000 eura zbog nuspojava AstraZenecinog cjepiva

Marokanski sud odredio odštetu od 23.000 eura zbog nuspojava AstraZenecinog cjepiva

113
0
pexels thirdman 5922094
pexels thirdman 5922094

Nedavna presuda marokanskog suda u slučaju profesorice Najat Touati donosi nova svjetla na pitanje sigurnosti cjepiva AstraZeneca, koje je nedavno postalo predmet široke rasprave zbog svojih potencijalnih nuspojava. Profesorica Touati podigla je tužbu nakon što je doživjela ozbiljne komplikacije nakon cijepljenja ovim cjepivom.

Marokanski sud odredio je odštetu od 23.000 eura zbog njenih zdravstvenih problema povezanih s primanjem AstraZenecinog cjepiva. Rekla je da pati od Guillain-Barré Sindroma i trajne paralize te je za novine ispričala da se otkad je primila cjepivo svakodnevno mora nositi s poteškoćama u govoru, ograničenim kretanjem te da pati od depresije.

Jedan od ključnih faktora koji je doveo do ove presude je postojanje ozbiljnih nuspojava povezanih s AstraZenecinim cjepivom, uključujući pojavu krvnih ugrušaka i trombocitopenije. Marokansko ministarstvo zdravstva potvrdilo je postojanje tih nuspojava te je izrazilo zabrinutost zbog rizika povezanih s primjenom ovog cjepiva. Ova presuda dodatno ističe važnost pažljivog praćenja i procjene sigurnosti cjepiva.

Ova presuda također dolazi u vrijeme kada je AstraZeneca povukla svoje cjepivo protiv COVID-19 s tržišta diljem svijeta. Iako je cjepivo prvotno bilo jedno od glavnih alata u borbi protiv pandemije, zabrinutost zbog nuspojava dovela je do smanjenog povjerenja u njegovu sigurnost i učinkovitost.

Najat Touati je pak zadovoljna presudom, smatra je pravednom i pobjedom za sve koji su pretrpjeli zdravstvene probleme nakon cijepljenja. Ova presuda naglašava važnost transparentnosti u vezi s nuspojavama cjepiva i potrebu za daljnjim istraživanjem i praćenjem sigurnosti cjepiva u svrhu zaštite javnog zdravlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here