Home Mozaik Matej je u sebi imao koktel smrti: Toksikolog otkriva zbog čega se...

Matej je u sebi imao koktel smrti: Toksikolog otkriva zbog čega se Periš ponašao čudno u noći nestanka

441
0

Splićanin Matej Periš (27) nije bio svjestan skoka u ledenu Savu zbog velike količine droge i alkohola koju je kobne noći popio! Koktel amfetamina i pića, kažu sugovornici, Splićanima je “zakipio”, pa se htio rashladiti u rijeci, misleći da je to more u kojem je proveo cijeli život.

Toksikološkim vještačenjem, koje je naručilo Više tužiteljstvo, utvrđeno je i da je Matej Periš, koji je preminuo u noći između 30. i 31. prosinca, često koristio kokain čiji su tragovi pronađeni u kosi.

Stručnjaci koji su razgovarali za medije slažu se da je za nesretnog mladića, koji je na Staru godinu došao u Beograd sa šest prijatelja, amfetamin prvenstveno bio koban.

Radomir Kovačević, iskusni toksikolog, kaže da mu je od prvog trenutka bilo jasno da se pokojni Periš “zapalio” nekom drogom.

– Već na temelju snimaka koje su kamere zabilježile nakon njegovog odlaska iz kluba “Gothic”, shvatio sam da nije pri zdravoj pameti i da se ne radi o joggingu, već da je uzeo “speed” ili neku sličnu drogu. Izlazak u kratkim rukavima zimi i dezorijentirano trčanje upućuje na zaključak da je pod utjecajem nečega što mu je podiglo tjelesnu temperaturu – kaže Kovačević.

Kovačević smatra da je Periš, zbog konzumacije amfetamina, imao hipertermiju (stanje povišene unutarnje temperature), te je zbog toga usred zime trčao samo u majici.

– Valjda se htio rashladiti trčanjem, međutim, još se više zagrijao. U nekom trenutku se “zapalio” i morao je skočiti u vodu. Kao dječak koji je odrastao na moru, u iskrivljenoj stvarnosti i bez osjećaja straha, nije bio svjestan da je rijeka, hladna i brza. Da nije ušao u vodu, vjerojatno bi preživio – objašnjava toksikolog i dodaje:

– Inače, “speed”, u prijevodu s engleskog “brzina”, po svom je kemijskom sastavu amfetamin. Riječ je o tvari koja je bila u slobodnoj prodaji 70-ih godina, a mi smo je u žargonu nazvali “studentska droga”. Njime su studenti “razbijali san”, kako bi što duže mogli učiti. Međutim, to je tvar koja iscrpljuje organizam, daje osjećaj trenutne veličine i snage.

Sličnog je mišljenja i neuropsihijatrica Jasna Daragan Saveljić, bivša ravnateljica Specijalne bolnice za bolesti ovisnosti u Beogradu.

– Matej je prema svemu sudeći imao akutno trovanje amfetaminima u kombinaciji s alkoholom. Upitno je koliko je često koristio takav miks. Je li mu tada bilo prvi put pa je uslijedila nepredvidiva reakcija ili je to sporadično kombinirao. U svakom slučaju, Matej nije bio pri svijesti zbog te kombinacije droge i alkohola. Doživio je svojevrsni šok zbog kojeg je završio tragično – objasnio je naš sugovornik.

Previous articleNeimenovani klub iz HNL-a ponudio 1.5 milijuna eura za napadača
Next articleHrvatska napredovala na FIFA-inoj ljestvici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here