Home Vijesti Meteorolog rekao kakav bi trebao biti ostatak ljeta u Hrvatskoj

Meteorolog rekao kakav bi trebao biti ostatak ljeta u Hrvatskoj

228
0

Današnji dan protekao je bez značajnijeg nevremena, no zato je sinoć u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pala tuča, uz puno munja i grmljavine.

U Italiji je bilo dramatično, taj jaki masivni olujni sustav mogao je stići i do nas. Srećom, crveno upozorenje tijekom dana je postalo blaže narančasto.

O tome je li gotov niz oluja te što nas dalje čeka, u Dnevniku Nove TV govorio je meteorolog te televizije Darijo Brzoja.

“Taj olujni sustav je otišao nešto sjevernije od samog jutra. Bilo je manjih sustava u našim krajevima. Kolege sinoptičari iz DHMZ-a su spustili razinu opasnosti na narančastu jer su sustavi bili više izolirani i nisu bili toliko organizirani. No atmosfera je i dalje nestabilna, ne znači da se tijekom noći i pred jutro ne može dogoditi olujno nevrijeme. Tako nešto bi se moglo dogoditi prema Slavoniji i onda bi se to upozorenje diglo na crvenu razinu”, rekao je Brzoja.

Vidimo da padaju rekordi – tuča veličine u promjeru 19 centimetara. Na pitanje od čega i zbog čega se to događa, Brzoja navodi da to nije događaj koji je uobičajen.

“Oboren je rekord za Europu, samo u Americi bila je tuča veća za 1 centimetar prije desetak godina”, rekao je Brzoja i objasnio kako tuča nastaje.

“Ona nastaje na kumulonimbus oblaku gdje se nalazi pothlađena voda koja u sudaru s ledenim kristalićima stvara zrna tuče. Ako su uzlazne struje dovoljno jake, one mogu cirkulirati gore-dolje i onda se obnavljati i onda se stvarati ti slojevi, ta velika zrna tuče poput jaja”, rekao je Brzoja.

“Mogu se i sudarati i onda nastaju gromade koje su veće od 15 centimetara, njihova brzina je više od 150 kilometara na sat, kad udare o tlo – možete zamisliti što mogu učiniti”, istaknuo je.

No zašto baš ove godine ovako razorno i nestabilno, klimatske promjene nisu od ove sezone i što mi možemo očekivati u nastavku ovog ljeta – tornado, nove oluje, upitan je Brzoja u Dnevniku Nove TV.

“Prije dvije godine je bio tornado u Češkoj, znači da smo u toplijoj klimi koja možda može proizvesti takve opasne događaje. Ove godine je splet nesretnih okolnosti – imali smo jaki toplinski val, vruću atmosferu, topli Jadran i puno vlage koje je došlo i hladne fronte koje su zapinjale na Alpama, bile su jako spore i taj hladni zrak se prelijevao preko Alpa”, kazao je Brzoja.

“To je kao hladna voda na vruću tavu, dolazi do uvjeta za eksplozivne oluje”, navodi.

“Ostatak ljeta mogao bi biti mirniji, po prognozi bi trebao biti topliji od prosjeka, ako bude nekih oluja, ja se nadam da neće biti ovako dramatične kao ove do sada”, zaključio je Brzoja.

Previous article7 kvarnerskih destinacija među 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj u 2023. godini
Next articleDirektor Crvene zvezde: Moramo priznati da su Hrvati bolji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here