Kolumne

Miletić odgovorio Obersnelu: Dan ujedinjenja nije jedini datum koji je gradonačelnik zaboravio!

Miletić odgovorio Obersnelu: Dan ujedinjenja nije jedini datum koji je gradonačelnik zaboravio!

Predrag Miletić (RI): Ne manipuliram nego iznosim povijesne činjenice

Nakon teksta gradskog vijećnika Liste za Rijeku Predraga Miletića Gradska uprava zaboravila 70-tu obljetnicu ujedinjenja Rijeke i Sušaka i odgovora gradonačelnika Obersnela koji ga je optužio da manipulira, Miletić je odgovorio Obersnelu. Njegov odgovor objavljujemo u cijelosti:

Izuzetno mi je drago da će Grad Rijeka ipak početkom ožujka obilježiti 70.godišnjicu ujedinjenja Rijeke i Sušaka u jedan grad. No, povijesna je činjenica da je upravo 12.veljače 1948.g. u palači Municipija izabran Gradski narodni odbor Rijeke ( današnje Gradsko vijeće) sa 130 odbornika kako iz Rijeke tako i Sušaka i ostalih dijelova grada. Tog dana izabran je i predsjednik Narodnog odbora (gradonačelnik) i Izvršni odbor (gradska vlada). Dakle toga dana konstituirana je prvi puta u povijesti jedinstvena gradska vlast i od toga dana Rijeka funkcionira kao jedinstvena gradska cjelina.
Ovo su povijesne činjenice koje stoje u Državnom arhivu, ali o ovom povijesnom vremenu pisali su eminentni riječki povjesničari u izdanjima svojih knjiga i to upravo oni koji su bili i na obilježavanju 70.godišnjice Mirovnog ugovora sa Italijom koja je bila održana u Gradskoj vijećnici prošle jeseni i gdje je bio nazočan i gospodin gradonačelnik. Dakle, ne bavim se manipulacijama i lažima kako je to u reagiranju za mene napisao gradonačelnik Obersnel već iznošenjem povijesnih činjenica.
Sada pak brže bolje gradska uprava ipak organizira obilježavanje ove važne gradske obljetnice i to kako je navedeno u reagiranju gradonačelnika početkom ožujka. Dakle tek moje reagiranje u vašem cijenjenom listu potaklo je gospodina gradonačelnika da nam obznani kako će ova povijesna godišnjica biti obilježena, što do tada nitko nije znao da je u pripremi.
No, da ova gradska uprava ima problema sa obilježavanjem važnih povijesnih obljetnica našeg grada nije nepoznato. Podsjetit ću gradonačelnika Obersnela da se iduće godine navršava 300 godina povelje cara Karla VI kojom Rijeci i Trstu daje status slobodne carske luke (18.03.1719.), najznačajniji pravni akt vezan za pomorsku privredu i razvoj grada. Trst se već sprema da iduće godine ovu značajnu obljetnicu dostojno proslavi. Inače, predstavnici Grada Rijeke redovito odlaze na proslavu dana Novog sada koji svojim datumom smatra povelju carice Marije Terezije.
Iduće godine navršava se 360.godišnjica riječkog grba (06.06.1659.), također obljetnica koja se u Rijeci ne obilježava. Europski gradovi koji drže do svoje povijesti i identiteta obilježavaju dan gradskog grba na mnoge načine, zašto ne bi i mi? Da ne govorim da 2020. godine se navršava 500 godina gradskog Statuta.
Rijeka je grad koja ima svoju povijest i identitet, upravo je gradonačelnik taj koji do toga mora držati najviše, a moje reagiranje na zaborav značajne obljetnice Grada nije manipulacija i laž već želja da Rijeka na dostojan način obilježava značajne datume iz svoje povijesti, kako one od 1945.godine tako i one iz poznijih vremena. Sve su to naši riječki praznici i na nama (posebno na gradskoj upravi) je da ih ne zaboravimo.‘, zaključuje svoj odgovor Predrag Miletić.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Koliko je djecu uopće briga za vašu seksualnu orijentaciju?

spNovember 26, 2018

Kuljiš: Festival uhljeba i zloslutna grmljavina s Pantovčaka

spNovember 1, 2018

KOMENTAR: Spaljeni ili liječeni

spOctober 19, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.