Home Najnovije Mlaka 2008: Umjesto rafinerije javni i komercijalni sadržaji

Mlaka 2008: Umjesto rafinerije javni i komercijalni sadržaji

358
0

Prezentacijom urbanističko-arhitektonskih rješenja koja su nastajala tijekom ovog tjedna okončana je Međunarodna arhitektonska radionica o rekonstrukciji šireg područja rafinerije na Mlaki, a rad studenata u grupama koje su vodili mentori bio je inspirativan jer su svi zamislili danas svim građanima Rijeke nimalo ugodno mesto kao prostor na kome bi se trebalo razviti jedno od novih gradskih središta. Urbanističko-arhitektonski obrisi koji su nastali u Rijeci razvijat će se na arhitektonskim fakultetima u Ljubljani, Zürichu, Beču, Parizu, Zagrebu i Splitu tijekom jesenskog semestra, a 19. prosinca 2008. godine u Gradskoj vijećnici svi radovi će biti prezentirani riječkoj javnosti. Radionicu su organizirali Društvo arhitekata Rijeka i Grad Rijeka, a stručnu urbanističku podlogu su pod mentorstvom profesora Janeza Koželja i predsjednika DAR-a Igora Rožića izradili studenti ljubljanskog fakulteta na čelu s Riječaninom Deanom Klemencom.
    Cilj radionice bio je slojevito stručno, prostorno-planersko, programsko, tipološko, gospodarsko, razvojno i arhitektonsko promišljanje bivše rafinerije na Mlaki i predlaganje strategija i projekata koji će biti na tragu aktualnih globalnih rješenja sličnih prostora, programa i tipologija, a ostvaren je u potpunosti.
    Sedam grupa studenata prepoznalo je prostor Mlake kao izuzetno vrijedan, a u prezentacijama se iskristaliziralo nekoliko scenarija promišljanja budućnosti prostora od 500.000 kvadrata. U radovima je prepoznat nedostatak zelenih površina i rekreacijskih zona u Rijeci, te bi upravo Mlaka bila idealna da se to ispravi. Jednako tako na prostoru bivše rafinerije prema ocjeni arhitekata mogao bi se osigurati suživot javnih i komercijalnih sadržaja, a ima prostora i za razvoj kreativnih proizvodnih pogona.
    – Ocjena je sudionika i organizatora da je radionica postigla cilj, a naglašeno je da su svi radovi na neki način povezani jer akcentiraju javni prostor, ali koji bi trebao zadovoljiti i komercijalnu komponentu zbog toga što je riječ o privatnom vlasništvu. U sljedećoj fazi uključit ćemo u razgovore predstavnike Lučke uprave i Svjetske banke jer je širi kontekst Rijeka Gateway projekt kojega bi Mlaka trebala postati sastavni dio. Drago nam je da su promišljanja sudionika realna i korektna, a od javnih sadržaja izdvojena je potreba izgradnje prostora za kulturu, sajamskog centra, koncertne dvorane, muzeja i rekreacijskih sadržaja, izjavio je tajnik međunarodne radionice Bojan Bilić. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here