Home Vijesti More u Kostreni opet zagađeno

More u Kostreni opet zagađeno

184
0

More u Kostreni blizu Rijeke je opet zagađeno, a Lučka kapetanija i Ina analiziraju što je i kako je nastala crna mrlja u moru. Sanacija onečišćenja mora ispred Inine rafinerije u Rijeci traje već tri dana.

“Radi se o uljnom filmu, nisu neki veliki ugljikovodici koji su istekli nego se radi o uljnom filmu. Imamo i skimere unutar ograđenih brana akvatorija koji skupljaju i normalno, mehaničkim prikupljanjem, otvaranjem vrata plovila se na taj način prikuplja i jednostavno nema disperzanata.

Jedan od uzroka koji bi mogli biti jest – sada izuzetno niske vode tako da je oseka i kraški tereni – onda je mogućnost veća da to iz podzemlja ide u more”, rekao je lučki kapetan Darko Glažar za Dnevnik Nove TV.

Iz Inine rafinerije kažu da je možda nedavni potres na Krku poremetio podzemne tokove u kršu. Kažu da su iznenađeni curenjem. 

“Uzimaju se i rade analize uzoraka iz mora i gledaju se kojem mediju pripadaju i na temelju toga definiramo od kuda to potječe. U ovom trenutku nemamo indikacije da išta propušta, rafinerija je u obustavi, ne radi i ne bi trebalo biti dotok novog medija u tlo”, rekao je Nikola Praštalo, šef proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka

Onečišćenje u Kostreni je drugi ekološki incident u tom dijelu Kvarnera u zadnja tri mjeseca. 

“Očekujem od svih poslovnih subjekata, ovdje imamo nekoliko poslovnih subjekata, koji se bave takvom industrijom da, prije svega, poštuju sve najviše ekološke standarde, sve dozvole koje imaju”, kazao je načelnik Kostrene Dražen Vranić za Dnevnik Nove TV.

Građani su zabrinuti zbog zagađenja i smatraju da nije normalno da takva crna mrlja bude na površini mora. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) vjeruju da će se problem riješiti prije ispitivanja mora za sezonu kupanja.

“Ono što vidimo golim okom bi trebali izbjegavati, kao što je slučaj kod pojave cvjetanja mora koje samo po sebi isto nije u toj mjeri toliko opasno po zdravlje ljudi, ali jednostavno je odbojno i takve situacije treba izbjegavati”, rekao je Goran Crvelin iz NZJZ-a.

Previous articleTelemachova najbrža optička mreža u Hrvatskoj sada dostupna i u Rijeci
Next articlePit bull napao 8-godišnjaka, dječak je ubrzo hospitaliziran zbog rana na licu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here