Home Vijesti Moskva razmišlja o razmjeni ukrajinskih zarobljenika za Putinova prijatelja

Moskva razmišlja o razmjeni ukrajinskih zarobljenika za Putinova prijatelja

139
0

Rusija će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka, prijatelja Vladimira Putina, izjavio je ruski zastupnik i pregovarač Leonid Slucki. ‘Proučit ćemo to pitanje’, rekao je odgovarajući na pitanje o takvoj razmjeni, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

U izjavi koju je dao u separatističkom gradu Donjecku na jugoistoku Ukrajine dodao je da će o takvoj mogućnosti u Moskvi razgovarati oni koji su za to ovlašteni.

Viktor Medvedčuk (67) je političar i bogati ukrajinski poduzetnik koji je osoba bliska ruskom predsjedniku. Sredinom travnja Medvedčuk je zarobljen u Ukrajini, pošto je od početka ofenzive Kremlja krajem veljače bio u bijegu.

Medvedčuk je od svibnja 2021. u kućnom pritvoru nakon optužbe za veleizdaju i pokušaj pljačke prirodnih bogatstava Krima, ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.

U petak je ruska vojska priopćila da su se predali posljednji ukrajinski branitelji strateški važnog Mariupolja, koji su tjednima pružali otpor iz goleme čeličane Azovstala. Među njima su pripadnici bojne Azov, postrojbe koju Kremlj smatra ‘neonacističkom’, a Kijev želi vratiti u razmjeni za ruske zarobljenike.

Dana 26. svibnja ruski Vrhovni sud će proučiti zahtjev za proglašenje bojne ‘terorističkom organizacijom’, što bi moglo otežati razmjenu zarobljenika. Čelnik separatista Donjecka Denis Pušilin ocijenio je danas da se ukrajinskim vojnicima koji su branili tvornicu Azovstal i koji su se predali treba suditi.

‘Mislim da je sud neizbježan: pravda mora pobijediti’, poručio je Pušilin, prenosi RIA Novosti, na tiskovnoj konferenciji na kojoj je govorio i Leonid Slucki.

Previous articleKaić o majmunskim boginjama: ‘Virus je koncentriran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima‘
Next articleKakva drama na kraju! Livaja izjednačio u 94. Oršić i Baturina zabili u 100. i 102. minuti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here