Home Vijesti MUP i Uskok provode tajne izvide u slučaju Hrvata u Zambiji

MUP i Uskok provode tajne izvide u slučaju Hrvata u Zambiji

116
0

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je pritvaranje hrvatskih državljana u Zambiji vrlo specifičan slučaj u kojem MUP u koordinaciji s Uskokom provodi tajne izvide.

Upitan što radi međuresorna skupina koja treba istražiti što se zapravo dogodilo u slučaju hrvatskih posvojitelja koji su pritvoreni u Zambiji, Božinović je odgovorio kako je radna skupina sastavljena tako da svatko radi onaj dio koji mu pripada po pitanju zakonske nadležnosti.

“Vrlo osjetljivo pitanje jer uključuje ranjivu populaciju, prije svega djecu”
”Riječ je o vrlo specifičnom slučaju. MUP u koordinaciji s Uskokom provodi izvide koji su tajni. Uvijek treba napomenuti da se radi o vrlo osjetljivom pitanju s obzirom na to da uključuje ranjivu populaciju, prije svega djecu”, rekao je Božinović, koji je zajedno s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem posjetio Sisak.

Na pitanje ima li saznanja da je jedan od hrvatskih državljana u zambijskoj bolnici zbog malarije, Božinović je rekao kako u ovom trenutku nema takvu informaciju, ali je siguran da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima svoje predstavnike na terenu koji mogu odgovoriti na to pitanje.

”Sigurno da hrvatskim državljanima u Zambiji nije lako. Svako naše diplomatsko predstavništvo treba pružiti konzularnu zaštitu hrvatskim državljanima u inozemstvu. Što se tiče sudskog postupka, on je u drugom pravnom sustavu i u drugoj državi. Međutim, konzularna zaštita se podrazumijeva i po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Sigurno je da svi daju sve što mogu u ovom procesu, ali je od prvog dana bilo jasno da ovaj slučaj nije jednostavan”, rekao je.

Božinović je upitan i kako to da do danas nije otkriveno tko je bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac, okrivljenici u slučaju Vjetroelektrane, javio da se nalazi pod tajnim mjerama.

”Naravno da policija, u koordinaciji s Uskokom, provodi izvide”, kazao je i osvrnuo se na tvrdnje Josipe Rimac da prima prijetnje. ”Da bi policija radila na tome, sumnja na to kazneno djelo mora se prijaviti s obzirom na to da Rimac više nije državni dužnosnik. Prema onome što je meni poznato, toga nije bilo”, rekao je.

Previous articleNajzgodnija borkinja izbacila grudi na izvol’te: Jednog obožavatelja toliko oduševila da ju je odlučio zaprositi
Next articleDva nova jaka potresa u Turskoj, stižu snimke trenutka udara. ‘Čuje se urušavanje!’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here