Mozaik

Najavljena proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu

Najavljena proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu

Za tisuće hodočasnika, koji će i ove godine 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, posjetiti Svetište Majke Božje Trsatske, pripremljen je bogat vjerski program.

Tradicionalnu proslavu Velike Gospe na Trsatu najavio je gvardijan Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić, istaknuvši kako se i ove godine na najveći blagdan posvećen Majci Božjoj očekuje oko 40 tisuća hodočasnika. Proslava Velike Gospe ove se godine obilježava u svjetlu obilježavanja 15. obljetnice posjeta Pape Ivana Pavla II Trsatskom svetištu te 40. obljetnice hodočašća Majke Terezije na Trsat.

Vjernički program proslave blagdana započinje trodnevnicom u nedjelju, 12. kolovoza koju će predvoditi fra Josip Grubišić iz zagrebačkog Sigeta. Svaki dan trodnevice započinje marijanskom pobožnosti u 17,45 sati, a nastavlja se misom u 18,30 sati. Posljednjega dana trodnevne priprave nakon mise će biti održano i molitveno bdijenje.

Središnju svečanu misu u 18.30 sati na dan Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Svetoj misi će prethoditi hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske. Na sam blagdan mise će još biti služene u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, s time da se će misu u 10 sati namijenjenu hodočasnicima služiti provincijal fra Ilija Vrdoljak, a tijekom cijelog dana vjernici će se moći ispovjediti.

Tog dana, s obzirom na velik broj hodočasnika, uže središte Trsata bit će zatvoreno za promet, a za posjetitelje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz.

Na blagdan Vele Gospe na Trsatu će biti uvedena posebna prometna regulacija, pa će tako od 6 do 22 sata za promet svih vozila, osim interventnih i taksi vozila te vozila javnog gradskog prijevoza, biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom te Ulica Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona.

Posjetitelji Trsatskog svetišta pozvani su da se koriste javnim gradskim prijevozom, koji će toga dana na liniji 2 i 8 biti besplatan. Autobusi će voziti po voznom redu koji vrijedi radnim danom, a KD Autotrolej će, prema potrebi, povećavati broj polazaka autobusa od Željezničkog kolodvora do Trsata. Na sigurnost posjetitelja i prometa pazit će djelatnici policije, prometnog redarstva i prometnih jedinica mladeži, uz stalno dežurstvo Hitne pomoći i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Na Trgu Viktora Bubnja bit će organiziran sajam, na kojem će se, između ostaloga, moći nabaviti sakralni suveniri te proizvodi našeg kraja.

Osim u Trsatskom svetištu, blagdan Velike Gospe bit će obilježen i u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu, najstarijoj župnoj crkvi u gradu koja slavi svoga patrona. Duhovnu pripravu u nedjelju i ponedjeljak, 12. i 13. kolovoza s početkom u 19 sati predvode fra Ivan Dominik Iličić i preč. dr. sc. Richard Pavlić. Ovim povodom 13. kolovoza u 20 sati bit će održan koncert „Nebeskoj Majci“ ženskog zbora Schole Cantorum Rijeka. Središnju misu župnog blagdana s procesijom ulicama grada s Gospinim kipom i svijećama u utorak, 14. kolovoza u 19 sati predvodi don. Tomislavkončurat. Mise u utorak 15. kolovoza na rasporedu su u 8, 10 i 19 sati.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

‘Leica format’: Ljubavna priča Daše Drndić i Rijeke (FOTO)

spMay 15, 2019

Trst i Rijeka 2020. zajedno u znanosti i kulturi

spMay 15, 2019

FOTO: Na Koblerovom trgu otkrivene ploče s povijesnim nazivima ulica

spMay 13, 2019

Vratila se Iva: Pješice zaokružila cijeli Krk!

spMay 13, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.