Home Najnovije Najveći izbor osigurača za struju nudi vam tvrtka Inel

Najveći izbor osigurača za struju nudi vam tvrtka Inel

132
0
Photo by Markus Spiske: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-electric-plug-218445/

Danas je teško zamisliti svijet bez struje. Svakodnevni nam je život ispunjen i olakšan bezbrojnim električnim uređajima bez kojih bismo se teško snašli. Neovisno o tome jeste li obožavatelj tehnologije ili se koristite samo osnovnim nužnim uređajima, Vaše je kućanstvo nesumnjivo ovisno o elektrici. 

U ovakvom okruženju, bitno je biti informiran i u toku s ponudom kako bi Vaši uređaji bili čim kvalitetniji, a time i dugovječniji. Kvalitetni električni uređaji garantiraju Vam sigurnost pri uporabi, lako korištenje i malen broj kvarova a glavnu ulogu u održavanju Vaših električnih uređaja funkcionalnim i sigurnim od štete igraju osigurači za struju. Od niza tvrtki koje nude ovakve proizvode, pojedine se ističu sa svojom širokom i kvalitetnom ponudom elektromaterijala.

Zašto su osigurači za struju važni?

Osigurači su poseban oslabljeni dio strujnog kruga koji štiti Vaše uređaje od preopterećenja i kratkih spojeva. Svatko je barem jednom doživio nestanak struje u stanu ili kući, pa tako zna da nakon što se struja „vrati“ nije dovoljno samo iznova upaliti uređaje, već je potrebno namjestiti osigurače. 

Poznat je izraz „iskočio je osigurač“, no rijetko razmišljamo o tome što to zapravo znači. Dakle, ovi uređaji čuvaju električne instalacije od oštećenja i samim time Vas i Vaš dom od posljedica štete električnih instalacija koje mogu biti vrlo opasne.

Za što se sve koriste osigurači?

Svi kućanski električni uređaji koriste određen tip osigurača. Ovisno o količini struje koja im je potrebna za rad, osigurači ovih uređaja se razlikuju. Televizori, računala, lampe i frižideri jednako zahtijevaju zaštitu svog rada osiguračima. Čak i Vaši kućni telefoni i TV prijamnici moraju biti zaštićeni kako ne bi uzrokovali požar, no kvalitetni svjetlovodni kabeli na koje su priključeni mogu umanjiti korištenje osigurača i svesti ih na slučaj nužde.

Koje vrste osigurača postoje?

Dvije glavne opcije pri izboru su osigurači s metalnom trakom (rastalni osigurači) i oni s elektromagnetom. Princip rada obje opcije je sličan – imaju mehanizam koji zaustavlja strujni krug u slučaju da detektira prevelik napon. 

Elektromagnetski osigurači to čine tako što postoji granična magnetska snaga nakon koje se strujni krug prekida, dok kod onih s bimetalnom trakom dolazi do povećanja temperature, odmicanja metalnih traka i prekida električnog kruga.

Tip osigurača ovisi i o uređaju. Različitim uređajima potreban je različit tip struje za funkcioniranje pa tako i tip osigurača. Većina kućnih uređaja radi na monofaznu struju i zahtijeva prikladne osigurače. Ako se pitate kakvi su osigurači potrebni za prosječan televizor ili koliko osigurača ima kućni monofazni mrežni priključak, odgovor leži u nazivu struje koja mu je potrebna – jedan (mono)! Iako se detalji oko strujnog kruga i osigurača mogu činiti kompleksni, možete se voditi ovakvim jednostavnim pravilima.

Kako dodatno zaštititi svoje električne uređaje i uštedjeti energiju?

Način na koji se možete dodatno osigurati od oštećenja uređaja i požara jest i izbor kvalitetnih opcija. Tako će osigurači biti ovdje samo za slučaj nužde i nećete ih morati redovito resetirati. 

U izboru uređaja razmislite o štedljivim opcijama, poput LED rasvjete i produžnih kabela s prekidačem. Ovako ćete smanjiti potrebe za energijom i Vaši će uređaji biti dugovječniji. Jednako kao što treba poznavati detalje o svojim uređajima i kućanstvu, dobro je biti upućen u širinu tehnologije kako biste mogli učiniti svoju elektriku efikasnom i sigurnom.

Previous articleLivaja: Naš cilj je jasan – titula prvaka!
Next articleOd početka rada LNG-a Omišalj otpremljeno više od 4 milijarde prostornih metara plina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here