Home Kolumne Nakon 80 godina ljevice, u Rijeci raste bunt protiv kapitalizma

Nakon 80 godina ljevice, u Rijeci raste bunt protiv kapitalizma

491
0
450186215 10229123008812522 6060294808149345875 n.v1
Facebook

U Rijeci, gradu koji je već 80 godina pod vodstvom lijeve vlasti, raste otpor prema kapitalizmu, a ključna točka neslaganja postala je velika investicija u novi stadion i popratne objekte na Kantridi. Nakon što je prošle godine investitor u suradnji s Gradom Rijekom pokrenuo investicijsku ofenzivu, sada svjedočimo protuofenzivi aktivističkih grupa koje su potpuno preokrenule narativ. Više se ne govori o stadionu kao nositelju projekta, nego o neboderima koje stanovnici ne žele, iako ih na Kantridi već ima dvadesetak.

Protuofenziva Aktivističkih Grupa

Aktivističke grupe uspjele su preusmjeriti fokus s izgradnje stadiona na problematičnu izgradnju nebodera. Građani se sve više protive ovoj ideji, a novi bunt ukazuje na dublje nezadovoljstvo prema načinu na koji se upravlja gradom i njegovim resursima.

Podržavate li projekt Nove Kantride koji uključuje novi stadion, hotel i tri velika nebodera?

Dva Ključna Pitanja Bez Odgovora

Unatoč činjenici da je svaka javna rasprava i uključivanje građana u donošenje odluka važno za zdravo društvo, aktivističke inicijative ne odgovaraju na dva ključna pitanja: kako revitalizirati iznimno zapušten obalni pojas između brodogradilišta i bazena na Kantridi, i s kojim novcem. Riječki obalni pojas vjerojatno je najzapušteniji od svih obalnih gradova na istočnoj i zapadnoj obali Jadrana. Njime u najvećoj mjeri ne upravlja Grad, nego država, što dodatno komplicira situaciju.

Grad Rijeka bez Ambicije

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da Grad Rijeka ne pokazuje ambiciju preuzeti kontrolu nad obalnim pojasom, nego se skriva iza županije i države, prepuštajući inicijativu investitorima koji nemaju nikakav razvojni okvir, nego ga sami moraju stvarati. Ovaj nedostatak vizije i inicijative izaziva frustraciju među građanima, koji vide kako se njihov grad sve više prepušta stihiji, bez adekvatnog plana za održivi razvoj.

Zapuštenost i Potencijal Rijeke

Rijeka, kao jedan od najvažnijih obalnih gradova, ima ogromni potencijal koji je trenutno neiskorišten zbog zapuštenosti te nedostatka ambicije i koordinacije između lokalnih i državnih vlasti. Investicija u novi stadion i prateće objekte mogla bi biti prilika za revitalizaciju grada, no bez jasnog plana i transparentnosti, projekt se počinje suočavati sa sve većim otporom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here