Home Vijesti Nautica 09′ na Gatu Karoline riječke i Rive Boduli

Nautica 09′ na Gatu Karoline riječke i Rive Boduli

863
0

Najstariji nautički sajam na Jadranu, koji ove godine obilježava 25. obljetnicu, na prostoru Gata Karoline riječke i Rive Boduli predstavlja 140 izlagača, s više od 75 plovila izloženih na kopnu i u moru. Na sajmu su većinom izloženi domaći proizvodi i plovila, po čemu je riječki sajam specifičan jer propagira domaću nautičku proizvodnju. Ovogodišnja Nautica pripremana je u nepovoljnom poslovnom okružju na koje je, uz recesiju utjecalo uvođenje trošarina na plovila, što je u mnogome otežalo poslovanje domaće male brodogradnje.

Kako je otvarajući sajam naglasio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, njegova prednost u odnosu na ostale nautičke sajmove je orijentacija na domaću proizvodnju. Obersnel je kazao da je uvođenje trošarina na sve vrste plovila najmanje pogodilo one koji imaju skupa plovila, jer su ih registrirali pri stranim zastavama. Budući da taj zakon nije selektivan, njime su puno više pogođeni proizvođači malih plovila, a upravo je taj segment brodogradnje u zadnjih deset godina doživio procvat, kazao je Obersnel.

No usprkos tome i ove godine su mnogi hrvatski brodograditelji izabrali riječki nautički sajam za predstavljanje i promociju svojih plovila. Na prostoru Gata Karoline riječke i Rive Boduli predstavlja se 140 izlagača, s više od 75 plovila izloženih na kopnu i u moru, a predstavljena je i ostala ponuda programa nautičke i prateće industrije.

U sklopu sajma održava se i 14. izložba inovacija u organizaciji Centra za inovacije i transfer tehnologije, Tehnološkog centra Rijeka i Udruge inovatora Hrvatske. Cilj izložbe je predstaviti inovacije koje bi mogle postati novi proizvodni programi domaćih poduzetnika.

Sajam ima i bogatu ponudu opreme za plovila, opremu za marine, ribolovni pribor, nautičku odjeću i obuću te stručnu literaturu i kartografiju.
Poseban ocjenjivački odbor 24. međunarodnog nautičkog sajma odlučit će o dobitnicima najviših priznanja što će se ove godine dodijeliti izlagačima. Tako će se dodijeliti dvije Velike nagrade za najuspješnije izlagače, kao i više Zlatnih jedara za najkvalitetnije izloške u pojedinim segmentima nautičke ponude.

Dugogodišnje sastavnice nautičkog sajma su izložbe edukativnog karaktera Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, kao i Izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu, te ove godine postav Muzeja Faust Vrančić iz Prvić Luke.

Posebna atrakcija su tradicijski brodovi našeg kraja, počev od batane, pasare, leuta do lovranskog i kvarnerskog guca koji će u petak 25. rujna isploviti na promotivno jedrenje, nakon čega će biti održana regata tradicijskih brodova. Gosti sajma su skandinavski jedrenjak BENTE DORTE, vjerna replika radnog jedrenjaka iz 19. stoljeća opremljena modernim uređajima 21. stoljeća i turistički jedrenjak ADONIS.
Sajam ostaje otvoren do 27. rujna 2009. Radno vrijeme je od 9 do 19 sati. Ulaznica stoji 20,00 kuna , a besplatan ulaz imaju djeca do 12 godina u pratnji roditelja, kao i organizirani posjeti učenika i studenata. (rijeka.hr)

Previous articleGaleb otporan na recesiju
Next articleI penzioneri ušli u kobasicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here