Home Vijesti NE tjelesnom kažnjavanju djece!

NE tjelesnom kažnjavanju djece!

1036
0

SOS telefon – Grad Rijeka, jedna od najstarijih linija pomoći u Republici Hrvatskoj, kao aktivni član Međunarodne koalicije u organizaciji WWSF children (Women’s World Summit Foundation), obilježila je Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece projektom „NE tjelesnom kažnjavanju djece!“.

Projekt čiju je provedbu podržalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ured pravobraniteljice za djecu sastoji se od distribucije prigodih plakata i brošura u sve vrtiće, osnovne i srednje škole na području Primorsko-goranske županije a sa primarnim ciljem podizanja svijesti o nedopustivosti tjelesnog kažnjavanja djece, kako kod učenika, tako i njihovih roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, 18. studenog 2008. godine održano je stručno predavanje namijenjeno primarno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama u Primorsko-goranskoj županiji, centrima za socijalnu skrb i nevladinim organizacijama koje rade sa roditeljima i djecom.

Psihološke aspekte tjelesnog kažnjavanja djece obradila je Tamara Žakula Desnica, ravnateljica Doma za dnevni boravak djece „Tić“ iz Rijeke, dok je prisutnima alternative tjelesnim kaznama i okrutnostima prema djeci izložila prof. dr. sc. Jasminka Zloković sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Pravne apekte tjelesnog kažnjavanja djece prezentirali su mr. sc. Lora Vidović, zamjenica pravobraniteljice za djecu i prof. dr. sc. Nenad Hlača, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Zaključno, profesorica Zloković obradila je temu prevencije nasilja nad djecom.

Projekt Udruge također uključuje izradu internetskih stranica posvećenih ukidanju tjelesnog kažnjavanja djece. Svrha specijaliziranih interenetskih stranica jest omogućiti jednostavan i brz pristup podacima od značaja za ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece. Stranice obrađuju psihološki, pedagoški i pravni aspekt materije uz navođenje konkretnih savjeta roditeljima kako izbjeći tjelesno kažnjavanje. Stranice su objavljene na adresi: http://tkd.sos-telefon.hr.

Po uzoru na dobru praksu inozemnih linija pomoći, SOS telefon – Grad Rijeka pokrenuo je pilot projekt pružanja pomoći putem SMS-a. Iskustvo u pružanju pomoći putem elektronske pošte pokazalo je da je taj modus komunikacije primjereniji mlađoj populaciji, ali i odraslim gluhonjemim osobama. Usluga SMS pomoći započinje sa radom 19. studenog, na broju telefona 091 211 8881.

Provedba projekta jasno je ukazala na važnost kampanja kojima će se u javnosti osnažiti svijest o neprihvatljivosti tjelesnog kažnjavanja djece, te promicanje nenasilnih pristupa u odgoju djece.

S obzirom na izuzetno mali broj subjekata iz Hrvatske koji su uključeni Međunarodnu koaliciju, Udruga je inicirala osnivanje nacionalne koalicije za prevenciju zlostavljanja djece sa ciljem sustavnog provođenja programa prevencije zlostavljanja djece diljem Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here