Home Sport Nekadašnji vlasnik NK Rijeka Gabriele Volpi osvojio još jedan trofej

Nekadašnji vlasnik NK Rijeka Gabriele Volpi osvojio još jedan trofej

213
0

U vaterpolu Pro Recco ne prestaje pobjeđivati; u subotu su drugu godinu zaredom osvojili mušku Ligu prvaka, deseti put u zadnjih šezdeset godina

Najbolja muška vaterpolska ekipa Italije, koja dolazi iz malog ligurskog mjesta: to je Pro Recco, koji je u subotu navečer u Beogradu u finalu LEN Lige prvaka na jedanaesterce pobijedio srpsku ekipu Novog Beograda, čime su osvojili najvažniji kontinentalni turnir, drugi put zaredom i deseti put od 1965. godine.

Vaterpolo klub Novi Beograd je relativno nova ekipa koja je posložena s jasnim ciljem osvajanja turnira, prvenstveno zahvaljujući velikim ulaganjima njegovog predsjednika Aleksandra Šapića, bivšeg srpskog reprezentativca i načelnika općine Novi Beograd, najnaseljenije četvrti glavnog grada Srbije.

Ligom prvaka u subotu je zaokružio ono što se u nogometu zove treble i što obično uspijeva samo u rijetkim ekipama.

Za ono što je uspio stvoriti posljednjih desetljeća, Pro Recco je zaista posebna momčad, najuspješnija na svijetu u vaterpolu. Od 2016. predsjednik je bivši olimpijac Maurizio Felugo, ali čak i bez službenih funkcija vlasnik je i dalje Gabriele Volpi, ligurski poduzetnik u sektoru naftne logistike čija su ulaganja od početka 2000-ih dovela do više od desetljeća pobjeda.

Volpi, koji je u prošlosti bio predsjednik i koji je svoju djecu uključio u upravljanje tvrtkom, bio je i investitor u nogometu, doveo je Speziu iz Serie D u Serie A, po prvi puta u 114 godina povijesti, da bi je potom prodao 2021. američkom investitoru Robertu Plateku nakon njegovog korporativnog ponašanja koje je bilo pod istragom. Prethodno je Volpi također imao Arzachenu u Serie C i hrvatsku nogometnu ekipu Rijeku, s kojom je stvorio nogometnu sinergiju igrača i menadžera između Ligurije i Hrvatske.

Trofeji osvojeni ove sezone dodatno su povećali jaz između Pro Recca i ostalih momčadi, kako u Italiji tako i u inozemstvu. Posljednje osvojeno prvenstvo bila je trideset i četvrto po redu, dvadeset i tri prvenstva više u odnosu na drugu najuspješniju talijansku momčad, Posillipo. Zaostatak je povećan i u Ligi prvaka, gdje jedine dvije momčadi trenutno drže korak su Srbi beogradskog Partizana i Hrvati Mladosti, obje sa sedam pobjeda.

Tijekom godina u Reccu, gradiću od deset tisuća stanovnika na Rivieri di Levante, nedaleko od Genove, stvoren je svojevrsni ekosustav u kojem se vrte igrači, bivši igrači, menadžeri i treneri s prošlošću u momčadi, no rezultati se ne mijenjaju, kao u slučaju aktualnog predsjednika i menadžera. Nadalje, u Beogradu je Brazilac talijanskog porijekla Pietro Figlioli uspio osvojiti šest Liga prvaka u svojoj karijeri, sve s Pro Reccom, od kojih je prva bila prije petnaest godina: još samo dvojica igrača uspjela postići taj rezultat u povijesti vaterpola, jedan od kojih je upravo Felugo.

Previous articleVIDEO: Kramarić iz penala za izjednačenje!
Next articleSlovenski mediji: Matjažu Keku se trese izbornička klupa, još jedan kiks i prijeti mu otkaz?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here