Home Kolumne Nesigurnost i nepovjerenje: Kažnjavanje policajke zbog plesanja užičkog kola dokazuje svu slabost...

Nesigurnost i nepovjerenje: Kažnjavanje policajke zbog plesanja užičkog kola dokazuje svu slabost hrvatske države

843
0

Svašta je hrvatska država u ovih 30 i kusur godina praštala svojim najvećim domoljubnim sinovima i kćerima, od sudaca koji su se u slobodno vrijeme družili s okrivljenicima, do vodećih državnih karika koje su na proslavi svoje izborne pobjede pozivali osuđene kriminalce.

Prije nekoliko dana je u glavnim medijima iscurila snimka u kojoj je vidljivo da polaznici Policijske akademije u Zagrebu plešu užičko kolo na proslavi koju su organizirali tijekom 10-tjedne kontaktne nastave. Nacionalni mediji su brže bolje slučaj nazvali “skandalom”  jer je tobože okaljana “reputacija policije” s obzirom da su mladi policajci ni manje ni više – plesali srpski narodni ples.

Kada bismo iz neke druge paralele teleportirali stranca da komentira slučaj i pogleda snimku, vjerojatno bi pomislio da Hrvatska ima policajaca “na bacanje” ili da hrvatski policajci imaju iznadprosječne prihode da si može priuštiti izbacivanje studenata iz Policijskih akademije zbog ovakvih benignih razloga, pogotovo ako uzmemo u obzir da je i mladež glavne političke stranke u Hrvata nerijetko slavila uz – cajke, glazbeni opus koji ima daleko negativniju reputaciju od običnog narodnog plesa kao što je užičko kolo.

Ako se ta hrvatska država prema mladim studentima ponijela kao maćeha, u drugim slučajevima je imala jako tolerantne kriterije i nije nikome dala kaznu ili otkaz, čak i kada je to bilo potrebno jer su prekoračene granice dobrog ukusa i nanešena je šteta institucijama.

Vidjeli smo suce koji su se u privatnim zabavama družili s ljudima protiv kojih su vodili postupke, uspješne političare koji su dobivali donacije od sada već dokazanih bjegunaca ili lokalne birokrate koji su gotovo nekažnjeno činili milijunske štete lokalnim proračunima jer su uplaćivali 50000 eura nigerijskim preverantima. Sve je to hrvatska država praštala šakom i kapom, ali jednom kada je hrvatska redarstvenica zaplešala srpski narodni ples – e nećemo tako drugovi…. 

Zar se glavešine hrvatske policije, ona ista policija koja bi trebala hvatati kriminalce, boje običnog narodnog plesa (pa makar iz susjedne države)? U kojem zakonu stoji napisano da je užičko kolo zabranjeno ili opasno za reputaciju institucija? Državne institucije i Policijska akademija su se u ovom slučaju pokazale kao iznimnu slabe i nesigurne, umjesto da medijima odgovore “Pa što ako plešu kolo? Znači li to da su loši policajci?” , odgovorili su na medijsko cinkanje brzopletim kažnjavanjem svojih studenata. Umjesto da budu potpora, pokazali su se kao obične kukavice.

Užičko kolo se redovno pleše u javnim manifestacijama srpske manjine u Hrvatskoj, koja je priznata manjina Republike Hrvatske po Ustavu RH. Jesu li Srbi u Hrvatskoj punopravni građani ove države? Jesu. Je li ovo njihova država? Je. Koji je problem da neka službena lica te iste države u slobodno vrijeme plešu njihov ples? Hoćemo li zabraniti policajcima  da u slobodno vrijeme slušaju ili plešu uz romske trubače, talijansku šansonu ili slovenske veselice Slavka Avsenika?

Hrvatska država bi se po pitanju budućih hrvatskih policajaca trebala isključivo držati kvalitete njihovih radnih rezultata i njihove sposobnosti poštivanja zakona Republike Hrvatske. Sve ostalo, što plešu u slobodno vrijeme, koje su vjere i narodnosti, što jedu, itd. je apsolutno nerelavantno za njihov rad u policiji. (Livio Defranza)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here