Home Vijesti Njemačke bolnice na meti prosvjednika protiv pobačaja

Njemačke bolnice na meti prosvjednika protiv pobačaja

140
0

U Njemačkoj su u tijeku prosvjedi ispred klinika za pobačaje i centara za planiranje obitelji. Zagovornici reproduktivnih prava ukazuju na utjecaj američkog novca na pokret protiv pobačaja u Njemačkoj i Europi.

U rano poslijepodne jednog sivog i vjetrovitog petka u veljači, desetak prosvjednika iz EuroProLifea polako se počelo pojavljivati nasuprot savjetovališta za planiranje obitelji Pro Familia u Westendu u Frankfurtu.

Držeći listove s pjesmama i krunice pjevali su molitvu Zdravo Marijo. Neki su držali plakate sa slikama nasmijanih beba ili male stisnute šake sa sloganima “Životi nerođenih su važni” i “Abortus nije rješenje”.

Prosvjede je organizirao 40 dana za život, pokret koji je nastao u američkoj saveznoj državi Teksas 2004. godine. Prosvjed poziva prosvjednike na takozvana “bdijenja” izvan objekata za pobačaje tijekom 40 dana počevši od Pepelnice i Čiste srijede kako bi se poklopilo s Korizmom .

Prosvjednici kažu da ne žele razgovarati s medijima. Kažu da su nepravedno prikazani u tisku, te da su njihove riječi pogrešno prenijete i okrenute protiv njih. Jednostavno se, kažu, žele moliti u miru.

Claudia Hohmann već je devet godina direktorica centra Pro Familia u Frankfurtu. Prisjeća se dana 2017. kada su se prosvjednici prvi put pojavili na inače mirnom trgu u blizini ulaza u gradski botanički vrt.

“Bio je to pravi šok”, kaže Hohmann. “Sigurna sam da ima žena na koje to ne utječe toliko, ali ima pojedinaca koji to [iskustvo] nose sa sobom u savjetovanje i tada su manje otvoreni za razgovor. Situacija vani jednostavno potiče osjećaje srama i krivnje. “

Prema članku 218 njemačkog Kaznenog zakona, pobačaj je protuzakonit, ali je moguć do 12 tjedana nakon začeća samo ako se pribavi potvrda o savjetovanju najmanje tri dana prije zahvata. Bez te potvrde svaka žena koja izvrši pobačaj podložna je kaznenom progonu, kao i liječnik koji obavlja taj postupak.

Pro Familia ima podružnice u gradovima diljem Njemačke i certificirana je za izdavanje potrebnih certifikata. Ured u Frankfurtu svake godine nudi savjetovanje za oko 1700 trudnica.

Hohmann kaže da prosvjedi ne samo da imaju psihološki učinak na one koji posjećuju centar – gdje se pjevanje i molitve prosvjednika mogu čuti unutar zgrade – već ljudi također postaju previše zastrašeni da traže savjetovanje.

“Sloboda govora je u redu”, rekao je Hohmann za DW. “Samo ne ovdje. Vrlo je ciljano i to je ono što je tako perfidno.”

Aktivisti ispred savjetovališta nazivaju prosvjede “bdjenjima” i, kaže Hohmann, pažljivo se prikazuju kao mirni prosvjednici koji jednostavno izražavaju mišljenje.

“Naravno da nam je drago što ne viču na nas i ne dobacuju nam komentare, ali nije u tome stvar. To je prijateljstvo iza kojeg se krije velika agresija prema ljudima”, kaže Hohmann.

Manje klinika za pobačaj
Prema njemačkom Uredu za statistiku, svake godine je u prosjeku provedeno 100.000 pobačaja, što je pad u odnosu na 130.899 iz 1996. U nekim dijelovima Njemačke, može biti teško pronaći kliniku – u nekim gradovima je nema.

Medicinske škole ne podučavaju uvijek postupak, a sve manje diplomanata želi raditi u ovom području zdravstva. Istovremeno, liječnici koji pružaju uslugu često su stariji i odlaze u mirovinu. Između 2003. i 2020. broj klinika koje nude usluge pobačaja pao je za 50% na samo 1109.

Nizozemsku ginekologinju Gabie Raven zabrinuo je sve veći broj Nijemaca koji prelaze granicu kako bi obavili pobačaj u njezinim klinikama u Nizozemskoj te je u studenom prošle godine odlučila otvoriti kliniku u zapadnom njemačkom gradu Dortmundu.

Odmah se našla na meti prosvjednika protiv pobačaja, koji su je nazvali “ubojicom beba”. Njezina adresa i broj telefona brzo su objavljeni na stranicama protiv pobačaja.

“Sudjelovala sam u TV programu [za francusko-njemački javni servis ARTE] o povijesti pobačaja i mislim da su ‘Pro-Life’ grupe to vidjele i počele govoriti da sam ja najgora liječnica u Njemačkoj”, rekao je Raven za DW.

“Ovdje postoji Biblijski pojas, baš kao i u Nizozemskoj, i kažu da nemaju problema s pobačajem – ali svi znamo da to nije istina. Bilo nam je jako teško pronaći prostor za najam, jer smo htjeli izvoditi pobačaja”, kaže Raven.

Kontakti s američkim grupama
Prosvjedi ispred klinika za pobačaje i centara za planiranje obitelji uobičajeni su u Sjedinjenim Državama, gdje je pobačaj izrazito politizirano i dominantno političko pitanje. Planned Parenthood, koji pruža reproduktivnu zdravstvenu skrb i savjete u centrima diljem SAD-a, čak ima smjernice na svojoj web stranici za pacijente o tome kako postupati s prosvjednicima okupljenima izvan svojih centara.

Iako manje rasprostranjeni i manje reklamirani od onih u SAD-u, prosvjedi protiv pobačaja ispred savjetovališta i klinika za pobačaje nisu nova pojava u Njemačkoj. No posljednjih su godina porasli u opsegu i intenzitetu.

Ulli Jentsch je novinarka koja radi u berlinskom Antifascist Press Archive and Education Center i više od 20 godina istražuje ekstremnu desnicu, kršćanski fundamentalizam i pokret “Pro-Life” u Njemačkoj. Kaže da je pokret protiv pobačaja u SAD-u bio uzor aktivistima u Njemačkoj i Europi barem od 1990-ih.

“Osim pokušaja kopiranja američke taktike, tu su i kontakti”, rekao je Jentsch za DW. Ističe Terrisu Bukovinac, istaknutu američku aktivisticu protiv pobačaja koja je bila gošća govornica na godišnjoj demonstraciji protiv pobačaja “Marš za život” u Berlinu u rujnu 2022.

Tijekom svog govora, Bukovinac, samodeklarirana ateistica i lijevo orijentirana progresivka, nazvala je abortus “globalnim genocidom”, rekavši okupljenima: “Tako je nevjerojatno biti danas ovdje i solidarizirati se sa svima vama i nerođenima žrtve globalnog industrijskog kompleksa pobačaja.” (DW)

Previous articleOva pjesma predstavljat će Srbiju na Eurosongu
Next articleVIDEO: Rakitić promašio penal u debaklu Seville

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here