Home Vijesti Njemački kancelar: U EU ne postoje prečice za Balkan, niti za Ukrajinu

Njemački kancelar: U EU ne postoje prečice za Balkan, niti za Ukrajinu

136
0
Foto: Kay Nietfeld/dpa

Berlin (DPA) – Ukrajina ne može ući Europsku uniju, ne samo zato što to ne bi bilo pošteno prema kandidatima za članstvo sa Zapadnog Balkana, rekao je u četvrtak njemački kancelar Olaf Scholz. “Fairplay prema šest zemalja zapadnog Balkana nalaže da put u EU ne može voditi nikakvim prečacima”, rekao je Scholz Bundestagu.

Kancelar je naglasio da EU sada treba dati svoj dio u procesu pridruživanja Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, te najavila posjet regiji u lipnju uz poruku da “Zapadni Balkan ima mjesto u EU”.

Europska komisija planira objaviti svoje preporuke o statusu Ukrajine kandidata za članstvo u EU u lipnju. S tim se moraju složiti sve članice Unije.

Scholz je naglasio da je Ukrajina također “dio naše europske obitelji” i obećao da će EU i partneri formirati fond solidarnosti s milijardama eura za poslijeratnu obnovu.

Proces pridruživanja Uniji, međutim, “nije nešto što traje mjesecima ili godinama”, dodao je. “Zato se sada moramo usredotočiti na pomoć Ukrajini brzo i pragmatično”, rekla je njemačka kancelarka.

To uključuje naoružavanje zemlje za obranu od Rusije, rekla je kancelar. Ocijenio je da odluka Berlina da pošalje teško naoružanje u Kijev ne znači eskalaciju sukoba, ali da će skratiti borbu.

“Pomaganje brutalno napadnutoj državi da se obrani nije eskalacija, ona doprinosi njezinoj obrani od napada”, rekao je Scholz.

Priznao je da je zabrinut zbog mogućeg širenja sukoba, ali je istaknuo da saveznici imaju “zajednički cilj – Rusija ne smije pobijediti u ovom ratu. Ukrajina mora preživjeti”.

Njemačka vlada vojno podupire Ukrajinu “promišljeno, na uravnotežen način i u bliskoj međunarodnoj koordinaciji”, dodao je Scholz. Njemačka “neće učiniti ništa sama, niti će učiniti da NATO postane strana u ratu”.

Previous articleGradski rival krade Gvardiola Chelseaju?
Next articleKazališno vijeće HNK Zajca pozvalo nadležna tijela da provedu nadzor nad radom kazališta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here