Home Vijesti Nobilo: Modrić i Lovren su lagali na sudu, trebali su biti procesuirani

Nobilo: Modrić i Lovren su lagali na sudu, trebali su biti procesuirani

147
0
92330fbf c82b 4abb b6e2 a629efa89d47
N1

Odvjetnik Anto Nobilo govorio je za N1 o slučaju Agrokor i novim vještacima, postupku protiv Luke Modrića i sastanku glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića s europskom tužiteljicom Tamarom Laptoš.

Austrijski vještaci u Agrokoru

Anto Nobilo komentirao je izbor novih sudskih vještaka u slučaju Agrokor. “Ne znamo previše, ali to je takav način rada Državnog odvjetništva da ni ne možemo znati previše. Nemamo nalog koji je Državno odvjetništvo dalo prema vještacima. Čuli smo da je izabran austrijski vještak, koji je u fokus javnosti došao u okviru istraživanja Hypo Grupe. Nismo dobili obrazloženje zašto Državnom odvjetništvu nije bila prihvatljiva grupa hrvatskih sudskih vještaka koji su se prvi javili i koji su tvrdili da imaju kapaciteta da obave taj posao, a njihova ponuda je bila tu negdje ili čak i jeftinija”, rekao je.

“Potrudit ćemo se da prije nego što vještak preda svoj nalaz da se detaljno obavijestimo o vještaku, ali to je rano reći. Na prvu ne bih rekao da su procesi Hypo i Agrokor povezani, ali ne mora značiti da nema nekih poveznica”, dodao je Nobilo.

“Jedan veliki upitnik”

Odvjetnik je objasnio kako će strani vještaci provoditi postupak vještačenja: “To je jedan veliki upitnik jer vještak mora pročitati dosta hrvatskih dokumenata. Brojke su iste u svim zemljama, ali vještaci financijske struke moraju pročitati i relevantne iskaze svjedoka, ljudi koji su ispitani, i to komplicira situaciju. To se može napraviti da netko prevodi, ali važno je tko to radi i tu se otvara dosta pitanja. Ako će to raditi i za vještaka pripremati Hrvati koji će onda dati zaključno mišljenje postavlja se pitanje koji će Hrvati to raditi. Sa strancima i vještacima u ovakvim slučajevima to nije najsretnija stvar”, kazao je Nobilo.

Nobilo je objasnio što bi optužnica na kraju trebala utvrditi: “Očekujem bitnu promjenu, stalno ukazujem na to da ne postoji jedna radnja koja ukazuje na obilježje kaznenog djela, a u kojoj radnji bi moja klijentica sudjelovala”, istaknuo je.

“Pogriješilo je Državno odvjetništvo, Modrić i Lovren su trebali biti procesuirani”

Odvjetnik je komentirao i odluke novog državnog odvjetnika i postupak koji se vodio protiv Luke Modrića. “Novi državni odvjetnik je nogometaš pa je očito senzibiliziran prema nogometašima. Nisam pratio slučaj Modrić precizno, ali čini mi se da je prvi postupak koji se vodio protiv Modrića obustavljen i onda je to bila presuđena stvar.

Pogriješilo je Državno odvjetništvo kada je obustavilo postupak i kada su ga obustavili nisu ga mogli optužiti. Modrić i Dejan Lovren su lagali pred sudom i oni su trebali biti procesuirani, a ako netko smatra da su zadužili Hrvatsku, onda postoji institut pomilovanja. Ovako se pravosuđe izblamiralo, ali i prije nego što je došao Ivan Turudić“, rekao je Nobilo.

“Priopćenja su fasada”

Državno odvjetništvo objavilo je da se Ivan Turudić sastao s europskom tužiteljicom Tamarom Laptoš.

“Nemam podatke o tom sastanku, a to da oni raspravljaju o ovlastima, to je operativna stvar i to je normalno, radi se rutinski i o tome se ne daju priopćenja. Novi državni odvjetnik je u dva slučaja izabrao priopćenja, a mislim da su ta priopćenja fasada da se zavara ključna stvar. Prvo priopćenje o Liniću radi se o prastarim kaznenim prijavama koje zasigurno nisu teme nekog posebnog sastanka, to su Linićevi odvjetnici rutinski mogli utvrditi.

Instinkt mi kaže da je to trebalo prikriti neku drugu temu, izgleda da je to modus operandi državnog odvjetnika. Isto je i s Laptoš, razgovarali su i o ovlastima, ali morala je biti i neka dodatna tema. Meni napamet pada Sani Ljubičić koja radi kod Laptoš u Europskom uredu i očigledno postoji osnovna sumnja da je ona počinila kazneno djelo u slučaju Agrokor”, dodao je odvjetnik.

Nobilo je zaključio da Turudić uvijek dao priopćenje koje je maska, a iza toga postoji druga tema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here