Home Biznis NOVA BLAMAŽA: Izbor savjetnika za LNG mimo EU pravila

NOVA BLAMAŽA: Izbor savjetnika za LNG mimo EU pravila

841
0

Jedan od važnijih savjetničkih poslova pokrenut u ovoj godini, onaj za projekt LNG terminala, gotovo se pretvorio u blamažu Hrvatske, piše poslovni.hr.

Riječ je o poslu izrade studije za LNG terminal na Krku, financiranom bespovratnim sredstavima koje je u studenome odobrila Europska komisija u iznosu od 4,9 milijuna eura. Od toga će dva milijuna biti utrošena za poslovno, pravno i financijsko savjetovanje, za čijeg je izvođača državna tvrtka LNG Hrvatska ekspresno nakon dobre vijesti o potpori krenula u potragu i 30. studenog raspisala natječaj. Međutim, natječaj za konzultantske usluge nije objavljen za takvu vrst posla uobičajeno putem javne nabave, a prema službenom pojašnjenju te ga je obveze oslobodilo Ministarstvo gospodarstva. Natječaj je objavljen na stranicama LNG Hrvatske, no iz redova konzultanata, među kojima je zavladao ogroman interes, podigla se velika prašina.

Tvrdili su da natječaj ne poštuje načela javne nabave u EU, počevši od toga da dokumentacija od stotinjak stranica nije dostupna na engleskom jeziku, a niti je objavljena u glasilu EU, što je, kako tvrde, preduvjet i za kasnije financiranje EU sredstvima. Najsporniji uza sve to bio je prekratak rok, u kojemu nije bilo moguće ishoditi potrebne dokumente, pa su za promjene intervenirali kroz diplomatske kanale. Ono što su uspjeli postići jest da je natječaj s petnaestak dana produljen za dodatnih mjesec dana, pa će se ponude moći predavati do 16. siječnja. Dokumentaciju na engleskom jeziku osiguralo je američko veleposlanstvo, a prolongirani rok omogućio je tvrtkama da za potrebne dokaze i dokumente tražene u natječaju ishode prijevod sudskog tumača na hrvatski jezik, kako bi njihove kandidature uopće mogle biti razmatrane. Kako ponuditelji moraju dokazati svoju pravnu, poslovnu, financijsku, kao i tehničku i stručnu sposobnost, te reference na sličnim projektima u svijetu, to je vratilo zanimanje potencijalnih kandidata za ovaj posao, koji predviđa izradu poslovnog i pravnog modela izgradnje terminala, pripremu dokumentacije za nadmetanje i odabir strateških i financijskih ulagača, kao i poslove ishođenja odobrenja za izuzeće za novi infrastrukturni projekt.

Korigiran je u međuvremenu i sam obujam poslova, pa se od savjetnika više ne traži i pomoć u izboru izvođača za inženjering, nabavu, izgradnju i puštanje u pogon terminala. Savjetnik bi za LNG Hrvatska na dispoziciji trebao biti 560 dana, s time da je nedavno predsjednik uprave tvrtke Mladen Antunović iskazao očekivanje da će većinu posla odraditi u prvih pola godine, što bi bilo u skladu s očekivanjima kako će se realizacija projekta na krilima potpore Europske komisije ozbiljno zahuktati. No, tim više, upozoravaju iz konzultantskih redova, LNG Hrvatska mora ozbiljno voditi računa o pravilima koja se postavljaju za povlačenje novca iz EU fondova, jer će njihova uloga biti možda i presudna u zatvaranju financijske konstrukcije projekta koji je procijenjen na 630 milijuna eura.

Projekt LNG terminala bio je izvan interesa EU i SAD-a sve do eskalacije krize u Ukrajini i želje zapadnog dijela Europe da se riješi energetske ovisnosti o Rusiji. Pomoć Hrvatskoj u njegovoj realizaciji došla je nakon što mu je važnost na energetskoj karti istaknuo američki potpredsjednik Joe Biden na Energetskom i ekonomskom summitu Atlantskog vijeća u Istanbulu, a iz Bruxellesa se čuje da je State Department potaknuo i EK na sufinanciranje projekta LNG terminala iz svojih fondova. Nije slučajno ni da je upravo konzorciju američkog fonda Advent Internationala i Europske banke za obnovu i razvitak prodana Hypo Group Alpe Adria, među kojima je i domaća Hypo banka, u čijem je vlasništvu zemljište na kojemu je predviđena gradnja LNG terminala na Krku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here