Home Mozaik Nova sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca u znaku melodrama

Nova sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca u znaku melodrama

1069
0

Tema nove sezone riječkog HNK Ivana pl. Zajca u znaku je neodoljivo privlačnih, glasovitih svjetskih melodrama, a čast da otvori sezonu 2008./2009. 3. listopada pripala je Dumasovoj „Dami s kamelijama“ u režiji Damira Zlatara Freya. Pored tog premijernog naslova, u sklopu programa Hrvatske drame praizvedbu će doživjeti dramatizirani roman Tatjane Gromače „Crnac“, a na sceni Zajc off čeka nas premijera „Ljepotice i zvijeri“ , treš bajke u režiji proslavljenoga slovenskoga redatelja Vita Taufera. Predstava je namijenjena podjednako djeci i odraslima, istaknuo je ravnatelj Hrvatske drame Žarko Radić dodavši kako će zasigurno veliko zanimanje publike izazvati i komedija „Glorious!“ suvremenog britanskog dramatičara Petera Quiltera o najgoroj pjevačici svih vremena kao i kultna Wiliamsova drama „Tramvaj zvan žudnja“.

Ono što je u Hrvatskoj drami „Dama s kamelijama“ u Operi će biti premijera „Traviate“ koju će, prema najavama ravnatelja Opere Ozrena Prohića režirati Janusz Kica, kao svoju prvu opernu režiju u Hrvatskoj. Od premijerni opernih naslova valja istaknuti i Papandopulovu „Sunčanicu“, koja će se prvi put nakon praizvedbe 1942. godine i scenski postaviti i kojom će biti otvorena glazbeno-scenska manifestacija „Zajčevi dani 2008.“ uz svečano predstavljanje novoga kazališnoga zastora riječkog HNK-a, rad umjetnika Matka Trebotića. Svoje mjesto na programu Opere pronašla je i jedna od najslavnijih opera svih vremena Puccinijeva „Madame Butterfly“.
Talijanska drama prvi put ugošćuje velikog europskog redatelja Paola Magellija kojemu je povjerena režija Pirandellova vrlo kompleksna djela „Večeras improviziramo“. Nakon dugo vremena na programu Talijanske drame naći će se i glazbena komedija, karakterističan talijanski žanr, a riječ je o „Dodaj jedno mjesto za stolom“ djelu kojega potpisuju Garinei & Giovannini te Iaia Fiastri. Tu je i Hareov tekst „Različita mišljenja“ , komedija slatko-gorka okusa čija je režija povjerena Nevi Rošić.

Baletni premijerni naslovi također plijene pažnju a riječ je o Ščedrinovoj „Ani Karenjini“ i Kafkinu „Procesu“. Potonji naslov realizirat će se u koprodukciji sa zagrebačkim Muzičkim biennalom a prema najavama ravnatelja Baleta Staše Zurovca glazbu će skladati hrvatski skladatelj Berislav Šipuš.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i generalni pokrovitelj sezone HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Zagrebačka banka koja će, podsjetimo, u sklopu projekta izrade svečanoga zastora „Jadranski triptih“ zajedno s umjetnikom Matkom Trebotićem darovati riječkom HNK-u novi svečani zastor.

„Za Zagrebačku banku kao vodeću banku u Hrvatskoj, ova je suradnja iznimno važna. Jer Zagrebačka je banka važan dio gospodarskog i ukupnog razvoja regije. Upravo iz tog razloga, logično je da smo prisutni i da podupiremo kulturni život grada Rijeke , ali i cijele regije“ rekao je direktor segmenta poslovnog bankarstva Zagrebačke banke Damir Brkić. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nadovezao se na tu temu kratko, riječima: „Vodeća banka za vodeće kazalište u Hrvatskoj“ , izrazivši zadovoljstvo što je ta banka prepoznala umjetničku kvalitetu riječke nacionalne kazališne kuće.

Konferencija za novinare završena je svečanim potpisivanjem sponzorskog ugovora. Njega su su potpisali intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević i direktor sektora poslovnog bankarstva Zagrebačke banke Damir Brkić.

Nakon završene konferencije za novinare upriličeno je predstavljanje haljine iz predstave „Dama s kamelijama“ koju će krasiti 2 000 cvijetova kamelije a u izradu haljine utrošit će se 200 četvornih metara tkanine. Čast da ušije prvu kameliju pripala je riječkome gradonačelniku Vojku Obersnelu kojeg su potom slijedili i predstavnici Zagrebačke banke, intendantica i ravnatelji umjetničkih grana riječkog Kazališta.

Previous articlePreko 300 volontera na EP u plivanju u Rijeci
Next articleTalijanska drama u Istri, Torinu i Milanu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here