Home Mozaik Nova uredba EU-a uvodi revolucionarne promjene o ambalaži: zbogom jednokratnoj uporabi

Nova uredba EU-a uvodi revolucionarne promjene o ambalaži: zbogom jednokratnoj uporabi

90
0

Što nudi tekst nove europske uredbe o ambalaži (Ppwr) o kojoj se trenutno raspravlja u Europi

Vrećica šećera, jednokratna posudica salate, jednokratna porcija kečapa, bočica hotelskog šampona mogle bi nestati iz naše svakodnevice do 31. prosinca 2027. Konzumenti pića i hrane za van morat će se naviknuti nositi boce  i povratne posude koje treba oprati i ponovno upotrijebiti.

Konzumacija hrane i pića u hotelima, restoranima i catering uslugama uvijek će se posluživati u višekratnom posuđu. Ovo su neke od uredbi koje će utjecati na živote potrošača ako nova europska regulativa o ambalaži (PPWR) stupi na snagu. Dana 24. listopada ju je objavila Komisija za okoliš Europskog parlamenta.

Vrećice i bočice: zabranjena jednokratna uporaba 

Zabrana pakiranja za jednokratnu upotrebu začina, konzervi, umaka, vrhnja za kavu i šećera u hotelima, restoranima i catering sektorima, uključujući vrećice, posude, pladnjeve i kutije. Zabranjena je jednokratna plastična ambalaža za svježe voće i povrće za manje od 1,5 kg voća i povrća: mreže, vreće, pladnjevi, spremnici.

Stop jednokratnoj ambalaži koja se koristi u hotelima za kozmetičke i higijenske proizvode od manje od 50 ml za tekuće proizvode i manje od 100 g za netekuće proizvode: bočice šampona, bočice losiona za ruke i tijelo, male vrećice za sapune. Zaustaviti i jednokratnu ambalažu za hranu i piće napunjenu i namijenjenu konzumaciji u hotelijerstvu, restoranu i cateringu: pladnjevi, jednokratni tanjuri i čaše, vrećice, folije, kutije.

Previous articleOvo je najpoželjniji neženja u Hrvatskoj, prepoznajete li ga na slici?
Next articleJakirovićeva smjena biti će jako skupa, evo tko će ga naslijediti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here