Home Vijesti Novi dan, nova birokratska bedastoća Stožera: Rad škole stranih jezika ovisi o...

Novi dan, nova birokratska bedastoća Stožera: Rad škole stranih jezika ovisi o tome je li poduzeće, obrt ili ustanova

239
0

Telegram.hr donosi priču novinara Marka Repeckog o još jednoj birokratskoj bedastoći Stožera. Protuepidemijske mjere izazivaju sve veće nezadovoljstvo. Osim što cijela priča jako dugo traje – uskoro će biti godinu dana kako živimo pod većim ili manjim ograničenjima, građani imaju dojam da mnoge od mjera nemaju stručnu podlogu, da su diskriminatorne prema određenim djelatnostima i zbog toga nepravedne.

Kao jedan od najočitijih primjera isticalo se to da je kafićima zabranjena prodaja kave za van, pa se prodaja kave preselila na kioske, pekare i benzinske crpke.

Kako škola smije raditi ovisi o tome je li poduzeće, obrt ili ustanova

Još bizarniji primjer imamo kod škola stranih jezika, gdje se epidemiološke mjere razlikuju ovisno o tome kako je pojedina škola registrirana. Ako je škola registrirana kao obrt ili trgovačko društvo, onda smije izvoditi samo on-line nastavu, a ako je registrirana kao ustanova za obrazovanje odraslih, onda može birati model po kojem će raditi.

Sanja Perinić Švorinić, suvlasnica Centra za strane jezike Omnia iz Rijeke, pokušala je od lokalnog i nacionalnog stožera Civilne zaštite zatražiti objašnjenje takvih odluka. Kaže da s epidemiološke strane ne vidi razliku između učionice u ustanovi za obrazovanje u kojoj petero ili sedmero polaznika pohađa nastavu, u odnosu na učionicu centra za strane jezike ili škole za strane jezike registrirane kao obrt ili d.o.o.

“Postavila sam upit Stožeru CZ RH kakvo je epidemiološko opravdanje za takvu odluku, širi li se virus brže u učionicama određenih pravnih subjekata u odnosu na druge pravne subjekte te kada će nam ukinuti zabranu rada u učionicama, posebno u svjetlu činjenice da ustanove za obrazovanje smiju raditi u učionicama te da osnovne i srednje škole sve također održavaju nastavu uživo u učionicama”, kaže Perinić Švorinić.

Lokalni stožer upućuje na nacionalni – nacionalni na lokalni
No tada je, kako to kod nas često biva, počelo loptanje između lokalnog i nacionalnog stožera, da bi na kraju dobila pomalo smiješan odgovor.

“Iz Nacionalnog stožera su me uputili na Županijski, koji me pak uputio natrag na Nacionalni, a koji me onda uputio natrag na Županijski stožer. Nakon tog ping-ponga u prebacivanju odgovornosti i ovlasti s jednog Stožera na drugi, jutros su mi iz Nacionalnog stožera odgovorili da su ‘škole stranih jezika zatvorene zbog sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja’ te dodali da će se moj i slični slučajevi ‘pokušati uzeti u obzir prilikom razmatranja važeće Odluke’”, kaže Perinić Švorinić.

‘Birokratske odluke koje nemaju uporište u epidemiologiji’

Kao i u drugim djelatnostima kojima je ograničen rad, tako bi se i u obrazovanju mnogi mogli naći u problemima. Svaki dan čekanja, kako kaže, mnoge iz tih djelatnosti samo brže gura u propast.

“U zadnjih godinu dana rad nam je, do sada, ukupno bio zabranjen ili ograničen gotovo šest mjeseci, s time da povrh toga tri ljetna mjeseca inače nemamo posla zbog specifičnog kalendara školske godine i manjka interesa tijekom ljetnih mjeseci. Sada su u tijeku upisi u ljetni semestar tečajeva i Stožer je svojim nesmotrenim birokratskim odlukama, koje nemaju uporište u epidemiologiji, doveo u nepovoljan položaj na tržištu određene pravne subjekte kojima ne dozvoljava da nude i provode uslugu tečajeva u učionicama, dok istu uslugu drugi pravni subjekti mogu nuditi i provoditi”, kaže nam.

‘Naš zdrav razum ne prihvaća objašnjenje Stožera’

Ističe i da nema ništa protiv toga da ustanove za obrazovanje imaju dozvolu rada. “Samo želim skrenuti pažnju na nelogičnosti odluka Stožera koje će imati dalekosežne posljedice na brojne tvrtke, obrte, njihove vlasnike i radnike i želim da nam se svima vrati naše prvo na rad”, kaže Perinić Švorinić.

“Dok oni ‘razmotre postojeću Odluku’ i ‘pokušaju uzeti u obzir naš slučaj’, semestar će doći kraju i ljeto će biti na vratima, a školska godina nepovratno izgubljena te prve prihode, oni koji prežive do tada, mogu očekivati tek na jesen”, dodaje.

‘Bili smo posljednji kojima su dozvolili rad’

Upozorava i da u području obrazovanja ima određenih struka koje ne mogu raditi on-line.

“Naš centar za strane jezike uz klasičnu uspješno provodi i online nastavu već tri godine no, u svjetlu svega prije rečenog, želimo da nam se vrati pravo na rad u učionicama. Osim toga, imate u našoj djelatnosti stručnjake koji se bave ranom intervencijom, pripremama djece za školu itd., koji nikako ne mogu raditi online. Svi radimo u malim grupama od cca 4-5 polaznika i naš zdrav razum ne prihvaća objašnjenje Stožera da smo ‘zatvoreni zbog sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19’.

Na proljeće je naša djelatnost bila zadnja kojoj je Stožer dozvolio rad, desetak dana nakon što su otvoreni ugostiteljski objekti, frizeri, kozmetički saloni itd. i nakon desetina upita i emailova Stožeru. Ne želimo da i ovaj put zaborave na nas”, zaključuje Perinić Švorinić.

Previous articleRiječanke izbacile Kaštelanke u polufinalu odbojkaškog Kupa!
Next articlePronađen kradljivac bicikla, skateborda, vatrogasnih aparata…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here