Home Vijesti Novi predsjednik Brazila: Ljevičar Lula tijesno pobijedio krajnjeg desničara Bolsonara!

Novi predsjednik Brazila: Ljevičar Lula tijesno pobijedio krajnjeg desničara Bolsonara!

163
0

Brazilci su danas glasali u drugom krugu polarizirajućih predsjedničkih izbora. Dosadašnji predsjednik Bolsonaro, koji se zalaže za očuvanje konzervativnih kršćanskih vrijednosti, natjecao se protiv bivšeg predsjednika Lule koji je obećao povratak naprednijoj prošlosti zemlje.

Novi predsjednik biti će Luiz Inácio Lula da Silva koji je osvojio 50,83 posto glasova, prema 49,17 posto za desničara Jaira Bolsonara.

Dosadašnji predsjednik Bolsonaro je bivši časnik brazilske vojske, koji je više puta hvalio vojnu diktaturu koja je Brazilom vladala od 1964. do 1985. godine, tijekom čega su mnogi protivnici režima bili mučeni i ubijani. Novi brazilski predsjednik ima samo jednu ključnu primjedbu na vladavinu vojne hunte – nisu dovoljno ubijali i mučili.

Novi stari brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, je na čelu zemlje bio od 2003. do 2010. Do prije tri godine je bio u zatvoru gdje je služio dvanaestogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Izgledalo je da mu je politička karijera gotova.

Međutim, pušten je iz zatvora 2019. nakon što je sud odlučio da je sudac koji je predsjedao njegovim suđenjem bio pristran i sada je samo na korak od jednog od najneočekivanijih političkih povrataka u recentnoj povijesti.

U odnosu na rusku agresiju u Ukrajini oba kandidata se ne razlikuju previše. Dok se Bolsonaro razmetao svojim prijateljstvom s Putinom, Lula je na početku rata tvrdio kako je Zelensky jednako odgovoran za rat kao Putin. Međutim, u finišu kampanje najavio je kako je spreman posredovati u mirovnom sporazumu.

Previous articleVIDEO: Vlašić uništava Milan. U tri minute sredio zaslužan za dva gola!
Next articleTvrtka uvela roditeljski dopust za istospolne parove

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here