Home Sport Novo pravilo Eura: Neke utakmice 3. kola bi mogle završiti raspucavanjem penala!

Novo pravilo Eura: Neke utakmice 3. kola bi mogle završiti raspucavanjem penala!

194
0
GQisokpXMAASUzD
X

Svi koji prate nogomet znaju da se poredak u skupini određuje po broju bodova. U slučaju da dvije momčadi imaju isti broj bodova, idući kriterij je međusobni omjer. Ako su dvije ili više ekipa i po tom kriteriju jednake, primjenjuje se gol-razlika. No, jeste li znali da je moguće i u grupnoj fazi gledati raspucavanje penala?

Na UEFA-inim stranicama stoji poredak kriterija prema kojima se odlučuje konačni poredak neke tablice. Kao jedan od kriterija navodi se, vjerovali ili ne, i pucanje penala kojim bi se odlučio poredak. To je propisano pravilnikom koji možete pogledati OVDJE.

Uvjeti za Raspucavanje Penala

Za to je potrebno zadovoljiti nekoliko uvjeta:

  1. Odlučivanje između dvije ekipe: Pucanje penala može se dogoditi samo kada se odlučuje o poretku između dvije ekipe, a ne više njih (npr. kada se zatvara krug između tri reprezentacije s istim brojem bodova).
  2. Izjednačenost po kriterijima: Te dvije momčadi moraju biti izjednačene po broju bodova, gol-razlici i broju postignutih golova.
  3. Zadnje kolo: Do raspucavanja može doći samo ako te dvije momčadi međusobno igraju u zadnjem kolu skupine i rezultat u 90 minuta je neriješen.

Za razliku od nekih prijašnjih turnira, kada je prvi idući kriterij bio fair-play (momčad s manje žutih i crvenih kartona prolazila dalje), na ovom Euru penali imaju prednost ako su zadovoljeni spomenuti preduvjeti. Kada oni nisu zadovoljeni, gleda se prvo fair-play, a zadnji kriterij je pozicija ostvarena u kvalifikacijama za Euro.

Mogući Scenariji

Ovakav scenarij nije ni izbliza nemoguć. Primjerice, neke skupine imaju dva izražena favorita. Zamislimo scenarij u kojem dva favorita u prve dvije utakmice pobijede oba autsajdera. Uoči zadnjeg kola autsajderi bi imali isti broj bodova (0). Zamislimo da im je ista i gol-razlika uz isti broj postignutih i primljenih golova. Ako ta dva autsajdera u zadnjem kolu remiziraju, raspucavanjem penala bi se odlučilo tko će biti treći, a tko četvrti.

Na drugim reprezentativnim turnirima to ne bi bilo važno, ali s obzirom na to da na Europskom prvenstvu i trećeplasirani iz skupine može proći dalje, u tom scenariju se moraju pucati penali. Ovakav scenarij još uvijek je moguć u skupinama D, E i F.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here