Home Vijesti NYT: Američka obavještajna služba vjeruje da Ukrajina stoji iza ubojstva Darije Dugine

NYT: Američka obavještajna služba vjeruje da Ukrajina stoji iza ubojstva Darije Dugine

204
0

Američke obavještajne agencije vjeruju da su ubojstvo kćeri filozofa Aleksandra Dugina odobrili neki članovi ukrajinske vlade. O tome piše New York Times pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

Sugovornici izdanja tvrde da Washington ni na koji način nije sudjelovao u pripremi atentata na Dariju Duginu, uključujući Kijevu nije dostavljao obavještajne podatke. Štoviše, američke vlasti nisu ni znale za ovu operaciju unaprijed, a da jesu, usprotivile bi se, dodaju izvori.

Administracija Joea Bidena zabrinuta je da takvi napadi, iako imaju veliki simbolički značaj, nemaju izravan utjecaj na neprijateljstva i da bi mogli isprovocirati rusku vojsku da uzvrati protiv visokih ukrajinskih dužnosnika, piše NYT.

Izvori lista napomenuli su da su nakon ubojstva Dugine Sjedinjene Države prenijele svoju osudu ukrajinskim vlastima.

U Kijevu su više puta negirali umiješanost u ubojstvo Dugine. Volodimir Zelenski je to također izjavio.

Mikhail Podolyak, savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine, u intervjuu za The New York Times rekao je sljedeće:

„Svako ubojstvo tijekom rata u jednoj ili drugoj zemlji mora imati neki praktični značaj. Mora ispuniti neki specifični cilj, taktički ili strateški. Netko poput Dugina nije taktička ili strateška meta za Ukrajinu. Imamo i druge mete na teritoriju Ukrajine, mislim na kolaboracioniste i predstavnike ruskog zapovjedništva, koji mogu biti od koristi našim obavještajcima koji rade u tom smjeru, ali to definitivno nije Dugin.”

Daria Dugina umrla je 20. kolovoza nakon eksplozije automobila u moskovskoj regiji. FSB tvrdi da su ubojstvo organizirale ukrajinske specijalne službe, počiniteljica je bila ukrajinska državljanka Natalia Vovk, a u pripremi je sudjelovao još jedan rođeni Ukrajinac, Bogdan Tsyganenko.

Daria Dugina sljedbenica je svog oca, jednog od ideologa “ruskog svijeta” Aleksandra Dugina. Djelovala je kao komentatorica u ruskim provladinim medijima. Dugina je podržavao invaziju na Ukrajinu i putovao je na teritorije pod ruskom okupacijom tijekom rata.

Previous articleVIDEO: Messijeva golčina za povijest Lige prvaka!
Next articleEnergo pozvao preostale korisnike da se prebace u Gradsku plinaru Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here