Vijesti

Obersnel negodovao zbog novih pravila aktualnog sata, Čordašev mu poručio: Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!

Obersnel negodovao zbog novih pravila aktualnog sata, Čordašev mu poručio: Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!

Aktualni sat Gradskog vijeća po prvi puta je održan po novim pravilima koja slijede saborsku praksu. Po novom Poslovniku po mjeri vijećnika, nakon gradonačelnikovog odgovora, vijećnici imaju pravo na komentar ali je gradonačelnik izgubio mogućnost još jednog izlaskom za govornicu koje je u pravilu trajalo i do 5 minuta. Uzorokovalo je to malo negodovanja prvog čovjeka grada ali mu je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev odgovorio uzrečicom ‘dok jednom ne smrkne, drugom ne svane’. I doista, za razliku od dosadašnje prakse prema kojoj je za vrijeme aktualnog sata dominirao gradonačelnik, s puno više vremena za raspravu od vijećnika, nova pravila su stvari ujednačila i dinamizirala tradicionalni uvod u sjednicu Gradskog vijeća.

Ipak, SDP-ovci su se dosjetili ‘rupe u proceduri’ pa su sačuvali ‘jocker pitanje’. Nakon što je vijećnica HDZ-a Ivona Milinović u dodatnom komentaru ‘poklopila’ Obersnela konstatacijom da je prije nekoliko mjeseci obmanjivao javnost tvrdnjama o isplativosti energane na Trsatu, Vojko Braut (SDP) je u nastavku aktualce postavio slično pitanje kako bi joj gradonačelnik mogao odgovoriti.

Ona je po prvi puta koristila novo poslovničko pravo i pitala direktno direktora Energa Sanjina Kirigina je li točno da bi se moglo odustati od projekta izgradnje nove energane na Trsatu bs obzirom da KBC ne želi potpisati ugovor s ovom gradskom tvrtkom, već misli realizirati svoj projekt.

Kirigin je potvrdio da su sredstva za projekt osigurana, da KBC ne želi potpisati ugovor i da je projekt pod znakom pitanja. Vijećnica Milinović prozvala je nakon toga Obersnela koji je prije nekoliko mjeseci u vezi s ovom temom iznosio suprotne tvrdnje. Riječki gradonačelnik joj je poručio da to nije točno i da će se energana sigurno graditi.

Predrag Miletić (RI) traži da se obilježi 300 godina povelje cara Karla VI i 360 godina gradskog grba

Vijećnik Predrag Miletić (Lista za Rijeku) uputio je pitanje je li Grad Rijeka trebao dostojanstvenije, primjerice znanstvenim skupom ili svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a ne tek stručno upitno postavljenom izložbom na postamentima na Korzu, obilježiti 70 obljetnicu formiranja Gradskog narodnog odbora Rijeke i gradske vlade te izbor Petra Klausbergera za prvog poslijeratnog gradonačelnika, odnosno godišnjicu formiranja jedinstvene vlasti za Rijeku i Sušak. Ujedno je izrazio nadu kako će gradska uprava na dostojanstveniji način iduće godine obilježiti 300 godina povelje cara Karla VI, koji je Rijeci i Trstu dao status slobodne carske luke, te 360 godina gradskog grba.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako su izložbu na Korzu osmislili povjesničari prema dostupnoj arhivskoj građi. Izložbom su obilježena dva datuma – 12. veljače, kad je osnovan Gradski narodni odbor te 28. veljače, kad je izmjenom Zakona o teritorijalnom ustroju RH potvrđena ranija odluka o uspostavi Rijeke kao jedinstvenog grada. Napomenuo je kako Muzej grada Rijeke na ovu temu priprema opsežniju izložbu s puno više dokumenata koja će biti otvorena u narednih nekoliko mjeseci.

Marinko Koljanin (nezavisni) pitao je gradonačelnika Vojka Obersnela kakav je njegov stav u vezi s prosvjedom protiv plutajućeg LNG terminala.
– Podržavam prosvjed, a svoj stav u vezi s tim projektom već sam javno iznio. Ne slažem se s načinim na koji se nameće izgradnja toga projekta. Odustalo se od već definiranih elemenata u prostorno-planskoj dokumentaciji, a zbog čega će doći do povećanih količina klora u moru, ali i do vizualnog zagađenja koje bi se izbjeglo da se realizirao projekt za koji već postoji dokumentacija, a koji je trebao biti na kopnu. Mislim da sve treba vratiti na početnu poziciju, a to je LNG terminal na kopnu, odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Zvonimir Peranić (MOST) istaknuo je kako sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća, ne želi postaviti pitanje, nego samo iznijeti mišljenje o dobivenim odgovorima na pitanja koje je uputio između dvije sjednice Gradskog vijeća. Referirajući se odgovor na 168 pitanja, postavljenih sa željom da se ukaže na nelogičnosti prilikom donošenja Programa javnih potreba u kulturi, vijećnik Peranić je istaknuo kako se slaže s odgovorom gradske uprave kako je prilikom donošenja odluke o tome koji će se programi poduprijeti sredstvima proračuna važno poznavati meritum stvari te imati uvid u prijedloge programa te financijske okvire. Naglasio je, međutim, kako upravo kako bi imao uvid u meritum stvari, od rujna protekle godine pokušava dobiti odgovore od pročelnika i djelatnika Odjela za kulturu te samih članova kulturnih vijeća. Vijećnik Peranić je istaknuo kako smatra da je se radi o sustavu u kojem ne vrijede postavljeni normativi i kriteriji te kako unatoč tvrdnjama da gradonačelnik i Odjel za kulturu nisu intervenirali u prijedloge kulturnih vijeća, za nekoliko programa se dodijeljena sredstva razlikuju od prijedloga kulturnih vijeća.

Vijećnik Peranić je istaknuo kako je dobio kontradiktorne odgovore o sezonskim izvješćima HNK Ivana pl. Zajca.(rijeka.hr/rd)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Snijeg na Platku krajem travnja?!

spApril 24, 2019

Kandidirala se za EU parlament, a ne zna koje su mu ovlasti

spApril 24, 2019

Rijeka dobila Laboratorij znanja

spApril 24, 2019

Mercedes na Rujevici udario u vozilo vučne službe

spApril 24, 2019

60-godišnjak napuhao 2,41 promila

spApril 24, 2019

Hoće li milijardu kuna državnog jamstva Uljaniku platiti Amsterdamska koalicija?

spApril 23, 2019

Rijeka najnapredniji digitalni grad u Hrvatskoj

spApril 23, 2019

Najveća brzina 209 km/h, najveća koncentracija alkohola 2,2 g/kg

spApril 23, 2019

Šleper se ispriječio na vijaduktu Svilno!

spApril 23, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.