Vijesti

Obersnel obmanuo Sabor i Gradsko vijeće?!

Obersnel obmanuo Sabor i Gradsko vijeće?!

Vojko Obersnel: Neovlašteno kandidirao samog sebe u saborski odbor!

Nedavni izbor vanjskih članova saborskih odbora mogao bi otvoriti veliku političku aferu, u do sada nezabilježenom slučaju uzurpacije ovlasti Gradskog vijeća, koje je prema Poslovniku Hrvatskog sabora, ovlašteni predlagatelj kandidata za saborski Odbor za lokalnu samoupravu. Sabor je u njega prije desetak dana izabrao Vojka Obersnela ali temeljem odluke neovlaštenog predlagatelja! Naime, Obersnela je, temeljem dostupne Odluke o imenovanju vanjskih članova Odbora, predložilo Gradsko vijeće. Međutim, problem je u činjenici da gradski vijećnici takvu odluku naprosto nisu donijeli. Zapravo, nisu ni mogli jer u vrijeme raspisanog javnog poziva, između 11.1. i 26.1. Gradsko vijeće nije zasjedalo!

No, vratimo se na početak. Nakon konstituiranja Sabora, konstituiraju se i radna tijela u koja se biraju zastupnici, ovisno o njihovoj specijalnosti. Praksa je da u Odbore kao vanjski članovi ulaze i stručnjaci. Vanjski članovi nemaju pravo glasa ali imaju pravo na naknadu koja iznosi cca 1500 kuna netto. Javni poziv za vanjske članove Sabor je raspisao još 11. siječnja ove godine s rokom prijave od 14 dana nakon raspisivanja. Prema saborskom Poslovniku, mjesta u saborskom Odboru za lokalnu samoupravu rezervirana su za predstavnike Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita s time da ih Saboru predlažu predstavnička tijela, odnosno Gradska vijeća. U Odbor su tako izabrani Lichtner Kristić Mirjana, diplomirana pravnica, sveučilišna specijalistica javne uprave, kao prijedlog Gradske skupštine Grada Zagreba, Nikolov Jadranka, diplomirana pravnica, kao prijedlog Gradskog vijeća Grada Osijeka te Obersnel Vojko, riječki gradonačelnik kao prijedlog Gradskog vijeća Grada Rijeke. Predstavnik Grada Splita nije izabran jer u propisanom roku nije pristigao prijedlog Gradskog vijeća Grada Splita. I sve bi ovo prošlo nezapaženo i ispod medijskog radara da dio riječkih gradskih vijećnika nije proučio saborsku odluku i ustanovio da sjednice na kojoj je predložen Obersnel naprosto nije bilo!

Obersnel neovlašteno predložio samog sebe!

Nakon što je od gradskih službi zatražena odgovarajuća odluka predstavničkog tijela, temeljem koje je saborski odbor izabrao Obersnela, uslijedilo je još veće iznenađenje. Dva dana prije isteka roka za prijave, gradonačelnik je van propisane procedure, preskočio Gradsko vijeće i u saborski odbor predložio samog sebe!

U dopisu Saboru u kojem predlaže samog sebe, Obersnel ističe kako je ovlašteni predlagatelj Gradsko vijeće te ‘slijedom svega navedenog’ predlaže da se u saborski Odbor izabere mr.sc Vojko Obersnel! U obrazloženju odluke gradonačelnik piše kako je člankom 115. Poslovnika propisano da Gradsko vijeće redovito zasjeda 1.2.-31.7. i 15.9.-31.12. očito si stvarajući alibi u činjenici da Gradsko vijeće u pravilu ne zasjeda u siječnju. Međutim, gradonačelnik ni po kojem propisu ili drugom aktu nema pravo preuzimati ovlasti predstavničkog tijela u razdobljima u kojima nema redovitog zasjedanja, osim što u slučaju potrebe može sazvati izvanrednu sjednicu. Umjesto sazivanja sjednice, Obersnel je naprosto uzurpirao ovlasti koje mu ne pripadaju i na taj način prekršio zakon. Za razliku od primjerice župana Zlatka Komadine koji je istovremeno izabran u identičan saborski Odbor ali temeljem Odluke županijske skupštine PGŽ sazvane zadnjeg dana propisanog roka, odnosno 26. siječnja.

Hoće li Sabor smijeniti Obersnela?

Je li ovoj do sada nezabilježenoj uzurpaciji ovlasti Gradskog vijeća kumovala komocija vladajućih ili su u pitanju neki drugi razlozi, pokazat će vrijeme. Sve bi vjerojatno bilo pometeno pod tepih da se u međuvremenu nije promijenila skupštinska većina koja će teško moći prijeći preko ovakvog skandala. Rasplet bi mogao uslijediti već na idućoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj bi se pred vijećnicima mogao naći zaključak za razrješenjem Obersnela iz saborskog Odbora. Nakon toga bi na potezu trebao biti i Sabor koji bi gradonačelnika mogao razriješiti iz Odbora u koji je izabran temeljem prijedloga nepostojećeg predlagatelja.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.