Home Najnovije Obersnel odbio sve opozicijske amandmane na Statut

Obersnel odbio sve opozicijske amandmane na Statut

1247
3

Gradonačelnik Obersnel odbio je sve amandmane Liste za Rijeku i PGS-a na današnjoj sjednici koja je najvećim dijelom bila posvećena upravo izglasavanju gradskog statuta. Amandmane Liste za Rijeku, predsjednik stranke Denis Pešut je obrazložio potrebom da se Statutom zaštite riječke osobitosti i specifičnosti, bolje urede manjinska prava za reprezentaciju srpske i talijanske manjine te decentralizira mjesna samouprava i uvede veći stupanj kontrole utroška financijskih sredstava od minimalnih koje predviđa novi Zakon o lokalnoj samoupravi. Pešut je istaknuo i nezadovoljstvo zbog činjenice da se o prijedlogu ‘Gradskog ustava’ odlučilo bez pokušaja traženja šireg konsenzusa i bez sudjelovanja opozicijskih stranaka.


Usvojen novi Statut Grada Rijeke

Predsjednik Kluba vijećnika PGS-a Nikola Ivaniš je amandmanom u ime svoje stranke zatražio uvođenje u statut formulacije ‘zaštita prava branitelja’ te predložio cijeli niz amandmana kojima bi se uvele gradske četvrti.

Gradonačelnik je redom odbijao sve predložene amandmane ocijenivši ih romantičarskim, nepotrebnim ili u neskladu sa zakonskim odredbama.


Obersnel odbio sve opozicijske amandmane

Tako je odbijen prijedlog Liste za Rijeku da opis riječke zastave, grba i svečane pjesme uđe u gradski Statut pod obrazloženjem su u neskladu s gradskom odlukom o riječkim simbolima. Amandman o uvođenju Dana ujedinjenja Rijeke i Sušaka u popis gradskih blagdana odbijen je pod obrazloženjem da se taj datum ionako obilježio prošle godine.

Obersnel je i protiv uvođenja prakse naziva gradskih nagrada po zaslužnim Riječanima, ali i protiv odredbe u Statutu prema kojoj bi Rijeka posebno surađivala s općinama prstena. Obrazloženje za protivljenje gradonačelnik je potražio u činjenici da prema njemu općine prstena ionako dobro surađuju s Gradom Rijekom.

Odbijen je amandman koji je predviđao mjesto dopredsjednika skupštine za pripadnika autohtone manjine kao i seriju članaka kojima bi se posebno zaštitile autohtonosti i osobitosti Grada Rijeke. I u prvom i u drugom slučaju Obersnel misli da dodatna zaštita nije potrebna zbog već dosegnutih standarda zaštite. Nadalje, odbijen je i amandman kojim se traži veća transparentnost gradonačelnikovih odluka o trošenju sredstava. Gradonačelnik je mišljenja da za to nema potrebe budući u tom dijelu odgovara građanima, a ne Gradskom vijeću.

Gradonačelnik Obersnel je odbio i PGS i Listu za Rijeku u dijelu amandmana vezanih uz uvođenje gradskih četvrti, ali je najavio da će otvoriti javnu raspravu po tom pitanju. Odbijen je i PGS-ov zahtjev za spominjanjem branitelja u Statutu, a pod obrazloženjem da je u Rijeci već postignuta visoka razina zaštite te populacije.

U konačnici, za prijedlog novog Statuta glasali su pripadnici SDP-ove koalicije i HDZ-a. Vijećnici HSU-a i PGS-a su bili suzdržani dok su vijećnici Liste za Rijeku bili protiv.

Budući da je Obersnel svoje izlaganje započeo uobičajenom frazom kako mu se čini da ne živi u istom gradu s pripadnicima opozicijskih stranaka te izrazio čuđenje zbog nezadovoljstva nekih s obzirom na rezultate izbora, replicirao mu je predsjednik Kluba vijećnika PGS-a Nikola Ivaniš.

On se začudio Obersnelovom spominjanju nezadovoljstva s obzirom da se u slučaju opozicijskih prijedloga amandmana radi o legitimnim prijedlozima vijećnika koje su kao i gradonačelnika, također izabrali građani Grada Rijeke. S obzirom na Obersnelovu najavu otvaranja javne rasprave, predložio je i da današnja sjednica Gradskog vijeća donese odluku o pokretanju javne rasprave za uvođenjem gradskih četvrti. Predsjednica GV-a Dorotea Pešić ovaj prijedlog ipak nije stavila na glasanje.

Vijećnik talijanske manjine glasao po stranačkoj stezi

Za riječ se javio i jedini pripadnik talijanske manjine u Gradskom vijeću koji je na to mjestu stigao po manjinskom ključu s SDP-ove koalicijske liste. Oskar Skerbec (IDS) je u svom izlaganju ocijenio kako je on osobno zadovoljan dobivenim mjestom potpredsjednika Odbora za Statut, poslovnik i propise istaknuvši kako mu je u tom smislu važnija izgradnja škola i dječjih vrtića.

Skerbecu je inače iza izbora neformalno bila ponuđena mogućnost preuzimanja mjesta dopredsjednika Gradskog vijeća, ali je umjesto zaštite interesa manjine čiji je jedini pripadnik, ipak prevladala stranačka stega budući da bi u tom slučaju ugrozio poziciju stranačke kolegice Dorotee Pešić Bukovac. U slučaju izbora IDS-ovca za dopredsjednika, čelnica riječkog IDS-a bi po koalicijskom ključu teško mogla inzistirati na već dogovorenom mjestu predsjednice gradskog vijeća. Mjesto dopredsjednika je tada ponuđeno PGS-ovcu Dušku Sekuliću čime je formalno pravno riješeno i pitanje manjinskog zastupnika, ali i dogovoren polukoalicijski odnos SDP-a i PGS-a u tekućem mandatu gradskog vijeća.(rd)

3 COMMENTS

  1. obersnelova politika je stvaranje Rijeke kao neprepoznatljivog grada kako u povijesti tako i sadasnjosti, a sve sa svrhom da vladajuca gradska bulumenta i dalje zadrzi pozicije i svoje uske osobne interese, pritom stvarajuci od Rijeke obicnu provinciju koja polako ali sigurno propada.

  2. Mladić oskar misli samo na sebe….nije ni ušao u politiku, a već “grabi”…
    Kao da će ostati vječito vijećnik…
    Politika ne smije biti u službi pojedinca, već u službi populacije…

  3. A normalno da ce odbijati sve…Zato je potrebno srušiti tu vlast partijsku ,ionako je klimava .Sdp je jedna velika politička kobasica puna stranaka i penzica. Ali oni ne predstavljaju problem nego je problem što se još nije pojavio pravi vođa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here