Home Vijesti Objavljene izlazne ankete izbora u Italiji: vodi desna koalicija, Giorgia Meloni buduća...

Objavljene izlazne ankete izbora u Italiji: vodi desna koalicija, Giorgia Meloni buduća premijerka Italije

351
0

23 sata: biračka mjesta zatvorena. Objavljene su prve izlazne ankete parlamentarnih izbora u Italiji. Desni centar vodi između s potporom od 41-45% prema Opinio Rai. Braća Italije u vodstvu između 22-26%. Uspjeh za Giorgiu Meloni, ali ne i za koalicijske partnere: bivša Sjeverna Liga bi bila na 8,5% -12,5, a Berlusconijeva Forza Italia na 6-8%.

Nije tajna da je cilj Berlusconija bio dobiti više glasova od Lige i biti “redatelj vlade”.

Lijevi centar je na 25,5-29,5. Demokratska stranka bi bila između 17-21%, a odmah iza nje Pokret pet zvjezdica s potporom 13,5-17,5 %, što bi predstavljao rast (koji se dogodio tijekom posljednjih dana predizborne kampanje, posebice na jugu). Dobar je bio i rezultat liberalnog centra Mattea Renzija i Carla Calende koji se nadaju da će doseći 10%, a prema prvim izlaznim anketama sada bi bili između 6,5-8,5%.

Prema drugim izlaznim anketama, FdI bi imao 25,7%, Liga 10,5%, a Fi 6,5%. S druge strane, Demokratska stranka je na 21,3, Zeleni-Talijanska ljevica na 3,5, Più Europa na 1,3 i Građansko opredjeljenje Luigija Di Maija na 1,2. Pokret 5* bi imao 14% (više od Lige i Berlusconijeve stranke Forza Italia), dok bi liberalni-centristički blok bio na 8,5 %.

U 19 sati izlaznost je bila 51,6%, ili 7,24 posto manje nego 2018. Od Mattea Salvinija do Enrica Lette, stranački su čelnici glasali tijekom dana. Zadnja je na izbore izašla Giorgia Meloni koja je prekršila izbornu šutnju kao i Salvini. Danas se glasovalo i za obnovu regionalne skupštine na Siciliji, ali će brojanje glasova, u ovom slučaju, početi tek sutra.

Previous articleTko je nova talijanska premijerka? ‘Žena, majka, kršćanka’ (VIDEO)
Next articleTalijani: Brozovića neće biti dva do tri tjedna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here