Kolumne

Occupy Croatia – novi “partizani”?

Occupy Croatia – novi “partizani”?

occupy_cr_16Hrvatska 22. lipnja slavi Dan antifašističke borbe. Datum je to kada je osnovan Sisački partizanski odred. Bio je to prvi ustanak protiv naci-fašizma u okupiranoj Europi 1941. godine. I na to možemo biti ponosni.
Danas tekovine antifašizma nastavljaju razne udruge antifašističkih boraca i antifašista. Oni upozoravaju na, doduše sporadične, ali ipak u javnosti prisutne pokušaje rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske ili, pak, na pojave nacionalizma i šovinizma kao što je to primjer govora mržnje Zdravka Mamića protiv ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića kojega je izvrijeđao “na pasja kola” samo zato što je Srbin.
U modernoj Europi i svijetu ima još i drastičnijih slučajeva kada je u pitanju nacionalna i rasna netrpeljivost, a posebno prema onima druge boje kože ili, pak, azilantima.
No, u svagdašnjici koju živimo novac diktira gotovo sve. Posebice u najrazvijenijim državama. A glavnu riječ vode banke i moćan financijski sektor. Da bi banke spasile sebe i što više uvećale svoj kapital spremne su uništiti gospodarstva cijelih država. Primjer Grčke i Španjolske samo je najgori, dok o drugim suptilnijim metodama vladavine novca da i ne govorimo.
Stoga bi, pojam fašizam danas trebalo revidirati. Zato jer nema isti sadržaj, baš kao ni žrtve kao nekada. U sve globaliziranijem i financijski umreženijem svijetu primjerenije je govoriti o bankarskom fašizmu. A s njim, ako već dosad nismo dovoljno, imati ćemo prilike bolje se upoznati nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.
Živi bili, pa vidjeli tko će im se suprotstaviti, tko će biti novi “partizani” 21. stoljeća? Ili je to možda sa sloganom “Drugačiji svijet je moguć” već pokret Occupy Croatia…(Giancarlo KRAVAR)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.