Kolumne

Occupy Croatia – novi “partizani”?

Occupy Croatia – novi “partizani”?

occupy_cr_16Hrvatska 22. lipnja slavi Dan antifašističke borbe. Datum je to kada je osnovan Sisački partizanski odred. Bio je to prvi ustanak protiv naci-fašizma u okupiranoj Europi 1941. godine. I na to možemo biti ponosni.
Danas tekovine antifašizma nastavljaju razne udruge antifašističkih boraca i antifašista. Oni upozoravaju na, doduše sporadične, ali ipak u javnosti prisutne pokušaje rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske ili, pak, na pojave nacionalizma i šovinizma kao što je to primjer govora mržnje Zdravka Mamića protiv ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića kojega je izvrijeđao “na pasja kola” samo zato što je Srbin.
U modernoj Europi i svijetu ima još i drastičnijih slučajeva kada je u pitanju nacionalna i rasna netrpeljivost, a posebno prema onima druge boje kože ili, pak, azilantima.
No, u svagdašnjici koju živimo novac diktira gotovo sve. Posebice u najrazvijenijim državama. A glavnu riječ vode banke i moćan financijski sektor. Da bi banke spasile sebe i što više uvećale svoj kapital spremne su uništiti gospodarstva cijelih država. Primjer Grčke i Španjolske samo je najgori, dok o drugim suptilnijim metodama vladavine novca da i ne govorimo.
Stoga bi, pojam fašizam danas trebalo revidirati. Zato jer nema isti sadržaj, baš kao ni žrtve kao nekada. U sve globaliziranijem i financijski umreženijem svijetu primjerenije je govoriti o bankarskom fašizmu. A s njim, ako već dosad nismo dovoljno, imati ćemo prilike bolje se upoznati nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.
Živi bili, pa vidjeli tko će im se suprotstaviti, tko će biti novi “partizani” 21. stoljeća? Ili je to možda sa sloganom “Drugačiji svijet je moguć” već pokret Occupy Croatia…(Giancarlo KRAVAR)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Koliko je djecu uopće briga za vašu seksualnu orijentaciju?

spNovember 26, 2018

Kuljiš: Festival uhljeba i zloslutna grmljavina s Pantovčaka

spNovember 1, 2018

KOMENTAR: Spaljeni ili liječeni

spOctober 19, 2018

Denis Kuljiš: Milijan ustaje iz mrtvih?

spOctober 19, 2018

Svi Vasini i Komadinini ljudi!

spOctober 5, 2018

Denis Kuljiš: Tko će priopćiti Vladi? Sljedeći je Brodosplit…

adminSeptember 19, 2018

KOMENTAR: Mali vs. Veliki socijalistički lopovi!

spSeptember 15, 2018

Reagiranje: Danko Končar oštro odbacuje tvrdnje iz teksta ‘Potpomognuto samoubojstvo brodogradnje’

spSeptember 14, 2018

Kruha i jogurta, daj nam danas

spSeptember 13, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.