Home Vijesti Od danas se 10 artikala hrane mora prodavati po sniženim cijenama

Od danas se 10 artikala hrane mora prodavati po sniženim cijenama

159
0
Photo by Angele J: https://www.pexels.com/photo/grind-meat-in-glass-bowl-128401/

Od ponoći vrijedi odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda nakon što je vlada ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda, među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso.

To znači da trgovci od sutra moraju sniziti cijene deset artikala koje je odredila vlada, i to u prosjeku za više od 30 posto.

Prema vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15.99 kuna (2.12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2.8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7.39 kuna (0.98 eura), uz najveću maržu od pet posto.

Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7.99 kuna (1.06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5.99 kuna (0.80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0.83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32.99 kuna (4.38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

Vladina odluka odnosi se na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost trgovine na području Hrvatske.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da tom odlukom vlada snižava cijene devet prehrambenih proizvoda koji se najviše prodaju u zemlji, i to za više od 30 posto.

“Imali smo kvalitetne razgovore i s predstavnicima trgovačkih lanaca i s predstavnicima proizvođača i donijeli smo zajedničku odluku, kojom se dodatno čuva kupovna moć naših građana. Mislim da trebamo donijeti tu odluku kako bi snažno podržali naše građane”, izjavio je na sjednici vlade Filipović.

Previous articleKomunisti traže zabranu Bake Praseta: Podnose peticiju da mu se ukine Youtube kanal
Next articleSnimljeno što je kralj Charles rekao premijerki: ‘Pribojavao sam se tog trenutka’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here