Home Vijesti Odsjek za anglistiku odgovorio Milanoviću

Odsjek za anglistiku odgovorio Milanoviću

2052
2
ingrid-anticevic-marinovic
Ingrid Anticevic-Marinovic

Kao djelatnici Odsjeka za anglistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, kao osobe koje educiraju (buduće) nastavnike engleskoga jezika i niz drugih profesionalnih profila koji rade ili će raditi u zanimanjima koja iziskuju visoku razinu poznavanja engleskoga, kao osobe koje predano i odgovorno shvaćaju svoj poziv, i ujedno shvaćaju svoju obavezu jamstva kvalitete stručnjaka koje obrazuju, obraćamo se hrvatskoj javnosti, našim bivšim, sadašnjim i budućim studentima, svim zainteresiranim te našemu premijeru, s porukom koju držimo svojom profesionalnom, etičkom, društvenom pa i ljudskom dužnošću.
Osvrćemo se na izjavu Premijera RH gospodina Zorana Milanovića datiranu 13. ožujka 2013. da njegova stranačka kolegica i naša predstavnica u Europskom parlamentu gospođa Ingrid Antičević Marinović – citiramo: „Ingrid bolje govori nego što čita engleski. Ja to znam i kao diplomat i kao netko tko je koristio dugo engleski na jednoj vrlo sofisticiranoj razini. Ona engleski govori dobro, a sve ostalo je dojam. Za razliku od onih koji su profesori tog jezika, a govore ga za 2.“ (preuzeto s Dnevnik.hr).
Zahvaljujemo, ispred struke, kolegicama i kolegama koji su na različite načine već reagirali na ovu neutemeljenu i uvredljivu izjavu. Mi svima do sada odaslanim reakcijama, kao najizravnije prozvana struka, želimo dodati sljedeće: nedopustivo je da premijer procjenjuje i podcjenjuje znanje učitelja i nastavnika engleskoga jezika koji su stekli kvalifikacije prema akreditiranim programima u RH. On za to nema niti znanje, niti alate, niti mandat. Naime, sasvim je neprimjerena premijerova ocjena da njegova uporaba engleskoga “na jednoj vrlo sofisticiranoj razini“ od njega čini osobu kompetentnu za procjenu ičije razine poznavanja stranih jezika. Razine znanja engleskoga, točnije stranih jezika, ne procjenjuju se temeljem „softisticiranosti“ (ma što god to značilo i ma kako god se to mjerilo), već precizno mjerljivim pokazateljima, a strogo u skladu sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike: učenje, poučavanje, vrednovanje.
Premda bi premijeru mogli poručiti još mnogo toga vezano uz ovaj slučaj, želimo se ipak ponajprije obratiti našim studentima, i njihovim učenicima, i široj hrvatskoj javnosti i uputiti im našu nadu i vjeru da možda u zanosu retorike izrečeni i za struku duboko uvredljivi stavovi premijera (i za profesiju koju obavlja neprihvatljivo loš engleski Ingrid Antičević Marinović) neće biti iščitani kao poruka da je razina poznavanja engleskoga koju je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti predstavila gđa. Antičević-Marinović dobra ili čak samo dovoljna, odnosno da je ekvivalentna, ili čak i viša, od razine poznavanja jezika nekih profesora engleskoga. I da se s takvim poznavanjem engleskoga jezika u suvremenome europskome društvu može nešto ozbiljnije postići. Jer ne može. Kao struka odgovorno tvrdimo da prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike: učenje, poučavanje, vrednovanje, ta razina nije niti u jednomu segmentu vrednovanja usporediva s razinom znanja nastavnika i učitelja engleskoga jezika te da čak nije dostatna za upis na Studij engleskoga jezika.

Previous article‘Bijeli’ otputovali u Vinkovce
Next articleOborio pješakinju kod 3.maja pa pobjegao s mjesta nesreće

2 COMMENTS

  1. nije bahati predsjednik vlade uvrijedio samo nastavnike jezika, već i one koji su za njega glasali, a osobito one koji posjeduju ono što se zove uobičajeni zdravi razum, tj. ona razina sposobnosti prosuđivanja koja nam je svima data, bez obzira na razinu edukacije, jer je upravo elementarna, iliti osnovna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here