Home Vijesti UJEDINILA IH MARIŠĆINA: Opozicija saziva sjednicu Gradskog vijeća!

UJEDINILA IH MARIŠĆINA: Opozicija saziva sjednicu Gradskog vijeća!

3787
0
mariscina3255
Politika upravljanja smećem prvi put ujedinila riječku opoziciju

Višemjesečni jednostrani bojkot riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić Bukovac prema predstavnicima Kriznog eko stožera Marišćina biti će uskoro prekinut uz pomoć predstavnika riječke parlamentarne opozicije. Gradonačelnik Obersnel je, naime, nedugo nakon lokalnih izbora, u potpunosti prekinuo komunikaciju s KESM-om odbijajući odgovarati na njihove upite i dopise, a predsjednica Gradskog vijeća se također oglušila na njihovu molbu da na sjednicu uvrsti i točku kojom bi odgovorni izvijestili o aktualnoj situaciji na spornom odlagalištu smeća Marišćina. Nakon nekoliko mjeseci čekanja da im se najodgovornije osobe u Gradu Rijeci udostoje odgovoriti, aktivisti KESM-a su se obratili riječkoj opoziciji koja će po prvi puta iskoristiti poslovničku mogućnost kojom se predviđa da sjednicu Gradskog vijeća osim predsjednice ili gradonačelnika može sazvati i najmanje trećina ili 12 članova Gradskog vijeća.

Naime, SDP-ova većina u riječkom Gradskom vijeću ne kontrolira 17 od 35 vijećnika pa opozicija ima više nego dovoljno ruku za izazivanje posebne sjednice. Opozicijski dogovor je već postignut pa će AM, PGS, HDZ, Laburisti i Lista za Rijeku tokom dana predati Zahtjev za održavanje sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke s jedinom točkom dnevnog reda Promjena koncepta gospodarenja otpadom i pokretanje ekološkog sustava gospodarenja otpadom za područje Grada Rijeke. Zahtjev koji potpisuju vijećnici  ovih stranaka biti će  uručen Predsjednici Gradskog vijeća, Dorotei Pešić Bukovac, a Poslovnik predviđa da predsjednica Gradskog vijeća mora sazvati sjednicu u roku od 15 dana nakon zaprimanja zahtjeva vijećnika.

Opozicijski vijećnici predlažu Gradskom vijeću Grada Rijeke da obaveže KD Čistoća d.o.o. na hitno provođenje Studije „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom za područje Grada Rijeke i okolice“, autora prof.dr.sc. Slavena Dobrovića, doc.dr.sc. Hrvoja Juretića i mag.ing.mech. Gorana Smoljanića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Tom je Studijom detaljno definiran način uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada za Grad Rijeku i okolicu.

‘Svjesni smo da se preuzete obaveze Republike Hrvatske da do 2020. godine odvojeno prikuplja i reciklira najmanje 50% odpada obavezuju svih nas. Uvođenje ekološkog sustava odvajanja otpada nalaže nam i Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen prošle 2013. godine. Očekujemo da će zbog važnosti teme Predsjednica Gradskog Vijeća gospođa Dorotea Pešić Bukovac pronaći Članke Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Rijeke koji će omogućiti aktivno sudjelovanje za sve predložene sudionike te potvrditi mogućnost da kao izvjestitelji nesmetano mogu odgovarati na vijećnička pitanja. Pozivamo i vijećnike vladajuće koalicije da podrže našu inicijativu te da nam se pridruže u nastojanju da Grad Rijeka postane prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će uvesti ekološki sustav gospodarenja otpadom. Iskoristimo priliku i pokažimo našim glasačima da znamo, možemo i želimo nadjačati stranačke interese kada su u pitanju bitni interesi Grada Rijeke i njezinih građana. Nadamo se da će naša zajednička inicijativa omogućiti razvijanje konstruktivne rasprave koja će biti lišena politikanstva i međusobnih razmirica te da se proceduralni trikovi neće koristiti da bi se spriječila stručna i argumentirana rasprava.’, ističu opozicijski vijećnici u izjavi za javnost povodom današnjeg predavanja zahtjeva za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here