Mozaik

Orkestar riječke Opere izveo poznata djela Jeana Sibeliusa

Orkestar riječke Opere izveo poznata djela Jeana Sibeliusa

grazOrkestar riječke Opere pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održao koncert „Sibelius & Matvejeff & Graziani“ izvodeći najpoznatija djela finskog skladatelja Jeana Sibeliusa. Koncert je priređen u sklopu manifestacije „Jesen sa Jeanom Sibeliusom“ kojom Veleposlanstvo Republike Finske, u suradnji s partnerima, obilježava 150. obljetnicu rođenja poznatog finskog skladatelja.

Publika je tijekom koncerta imala prilike uživati u dva Sibeliusova remek-djela Koncertu za violinu i orkestar u d-molu i Drugoj simfoniju u D-duru. A oduševljena publika je, ne prestajući aplaudirati, dobila i sjajan dodatak – Sibeliusovu „Finlandiju“.

Veleposlanik Republike Finske Nj. E. Timo Rajakangas izrazio je zadovoljstvo što je riječka publika imala priliku uživati u djelima najistaknutijeg finskog skladatelja. ”Sibeliusov gala koncert izveden sinoć u HNK Rijeka nadmašio je sva moja očekivanja. Orkestar je Sibeliusova djela izveo precizno i s puno emocija pokazavši kako Sibelius za njih nije nepoznanica. Marco Graziani me impresionirao svojim izražajnom interpretacijom zahtjevnog Koncerta za violinu. Slušajući orkestar zatvorenih očiju osjećao sam se kao da sam u Finskoj! Gledajući i slušajući suradnju orkestra s maestrom Villeom Matvejeffom bio sam presretan svjedočiti kako Finci i Hrvati lako nalaze zajedničku frekvenciju koja im dodaje zajedničku vrijednost – također i u glazbi. Doista cijenim blisku i uspješnu suradnju s HNK Ivana pl. Zajca u organiziranju programa „Fall for Sibelius“. Vjerujem kako grad Rijeka, ali i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na kazalište koje nudi takav svestran i inspirativan program koji je uvijek na visokoj umjetničkoj razini.“

Ville Matvejeff je međunarodno poznati dirigent te glavni gost-dirigent i muzički savjetnik Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Obrazovao se na Sibelius Academy i Espoo Music Institute, a nastupao je diljem Europe, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu i Meksiku. Tijekom svog angažmana u Operi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci dirigirao je opernim predstavama među kojima su „Oedipus Rex“ i „Don Giovanni“, ali i brojnim koncertima. Osnivač je i umjetnički ravnatelj New Generation Opere, poznate po postavljanju ambicioznih i tehnološki inovativnih opernih predstava.

Marco Graziani poznati je hrvatski violinist koji je 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi L. Sorokowa te je iste godine postao i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao solist i kao član mnogih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, postižući zapažene rezultate. Bio je laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču, a dobitnik je i državne nagrade

„Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini i to za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva.

Manifestacija „Fall for Sibelius“ održavala se tijekom listopada u Zagrebu, Rijeci i Rovinju, a sastojala se od pet koncerata na kojima su predstavljeni radovi ovog legendarnog skladatelja. Zadnji događaj u sklopu ove manifestacije je predavanje koji će se održat na 150. obljetnicu rođenja Jeana Sibeliusa, 8. prosinca u Zagrebu na temu „Simfonijske pjesme Jeana Sibeliusa” na Muzičkoj akademiji. Cilj manifestacije je povezati klasičnu i modernu glazbu Finske s Hrvatskom te prenijeti poruku o glazbi koja spaja države i narode.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. Kulturan i načitan

    November 4, 2015 at 11:23

    Svima jedno veliko BRAVO; dirigentu Ville Matvejeffu, riječkom orkestru i solisti – violinistu Marcu Grazianiju !
    Dio kazališne publike na repessage…nekima još trebaju osnovne poduke u smislu da se NE plješće nakon svakog stavka koncerta ili sonate…SAMO na kraju !
    …ali kako kaže jedan poznanik…ima dana kao kobasica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.