Home Vijesti Otkriće Sv. Marcijana ili zašto ne znamo iskoristiti ono što imamo?

Otkriće Sv. Marcijana ili zašto ne znamo iskoristiti ono što imamo?

1143
2

Otkriće relikvije sv. Marcijana Mučenika pronađene u crkvici Sv. Sebastijana u riječkome starom gradu zaintrigirala je riječku javnost ali nažalost ne i odgovorne osobe koje građani plaćaju da bi se brinuli o riječkoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Kako piše Jutarnji list, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, inače dobro upućen u sve riječke povijesne priče, nije znao da je relikvija pronađena čak ni nakon medijskih napisa, a gradonačelnik Obersnel tvrdi je već ranije čuo o tom otkriću ali mu ‘nije jasno zašto nitko do sada nije ništa poduzeo po tom pitanju.’

Misli li gradonačelnik da bi za valorizaciju riječke povijesne baštine nešto trebali poduzeti gradonačelnici Splita, Zagreba i turistička zajednica Crne Gore ili je ipak problem u domaćem dvorištu i kadrovima? 

A domaća realnost je činjenica da su riječke ekskluzivne priče i potencijalni turistički mamci poput zanimljive povijesti grada, lansirne rampe za torpedo, mreže bunkera na Pulcu ili sustava tunela ispod grada, i dalje neiskorištene i nepoznate široj javnosti.

Podsjetimo, novootkrivena relikvija je u Rijeku stigla 1662. godine kao dar pape Aleksandra VII. i bila je smještena u crkvi Uznesenja Marijina. Relikvija je bila godinama izgubljena, sve dok je konzervatori nisu pronašli skrivenu iza ormara. (dš)

2 COMMENTS

  1. Nije ovo prvi put da odgovorni u gradu ili nemaju pojma ili su nezainteresirani kad je u pitanju riječka povijesna baština. Kao primjer navodim čudne kriterije obnove fasada u Starom gradu, a na teret gradskog proračuna. Uređuju se fasade zgrada koje nemaju niti arhitektonsku niti povijesnu baštinu, a zanemaruju fasade zgrada od osobite važnosti za riječku povijest, poput Palaca komuna rečkog, Municipija, kuće Adamić, Kuće Benzoni ili Cassa Veneziana. Sve nabrojane su u Starom gradu i nažalost u jadnom stanju. Ovakvim stupnjem nebrige prema baštini malo se koji europski grad može “pohvaliti”.Sve ovisi o filingu gradske uprave.

  2. čekaj da izdaju natječaj pa ce Randić i Turato…napraviti nesto novo…
    a financijera ce naci u nekom od riječkih gospodarstvenika…koji od centra grada
    rade modernisticko ruglo….(.vidi zgrada stare name)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here