Home Vijesti Otkrivena ploča povodom nogometne utakmice 1873. godine: Rijeka je ipak prva! (VIDEO)

Otkrivena ploča povodom nogometne utakmice 1873. godine: Rijeka je ipak prva! (VIDEO)

352
4
Rijeka je ipak prva! Jednodušni je to zaključak svih govornika povodom svečanosti otkrivanja ploče kojom se obilježila prva nogometna utakmica na prostorima današnje Hrvatske. Igrali su radnici tvornice Torpedo, protiv radnika na pruzi Rijeka – Karlovac, a susret je 1873. godine odigran na poticaj inženjera Roberta Whiteheada. Današnji događaj u organizaciji udruge mladih ‘Korak ispred’ i Slobodna Država Rijeka okupio je u bivšoj Baračevoj ulici brojne visoke uzvanike, riječke nogometne legende, brojni gosti i predstavnici medija.

Prvi se okupljenima obratio koautor knjige ‘Rijeka nogometa’ i tajnik udruge Slobodna Država Rijeka koji je izrazio zadovoljstvo zbog konačnog revaloriziranja bogate riječke sportske povijesti.

– Ovo je tek početak jer Rijeka je bila prva i u plivanju, tenisu, boksu te u mnogim drugim sportovima što se u Hrvatskoj često zaboravlja i mora biti ispravljeno.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Primorsko-goranske županije Miroslav Uljan je pohvalio inicijativu izrazivši žaljenje što i nogometni teren nije zadržan do današnjih dana kao sportski objekt.

Predsjednik Riječkog sportskog saveza Robert Zekić se zahvalio svima uključenima u projekt naglasivši pomoć institucije koju zastupa u svim budućim projektima koji valoriziraju bogatu riječku sportsku baštinu.

Okupljene je ispred riječkog gradskog poglavarstva pozdravio Luciano Sušanj koji je istaknuo bogatu riječku sportsku povijest koju treba revalorizirati na pravi način.

Na kraju se okupljenima obratio i zamjenik britanskog veleposlanika Chris Hodge koji se osvrnuo na bogatu povijest susreta engleskih klubova i reprezentacija s klubovima s ovog prostora.

– Nažalost, nije poznat rezultat te prve utakmice u kojoj su sudjelovali engleski radnici zaposleni u tvornici Torpedo ali se nadam da smo prošli bolje nego što s Hrvatskom prolazimo ovih godina.

Ploču ukrašenu riječkom, britanskom i hrvatskom zastavom svečano je otkrio Chris Hodge uz pomoć Ossoinaka i Legana, dvije živuće legende NK Rijeke. (dš)

Previous articleVinko Sindičić opet prijavio provalu u stan
Next articleDanas (17.30): Rječina – Rijeka

4 COMMENTS

  1. mona, nogomet su igrali i stari Kinezi i stari Egipćani puno prije nego su tovari u Splitu znali za nogomet, eli

  2. Šta si talijanski glumac umišlja? Da je neka veličina? Tko mi je branio da stojim ispred njega? Barem nisam umišljena veličina kao on… Bar nisam zec kao on

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here